Protest Greenpeace lângă Guvern, față de o eventuală decizie de a retrage dosarul Roșia Montană de la UNESCO

Eventuala retragere a dosarului Roșia Montană de la UNESCO a generat mai multe proteste, ultimul dintre ele având loc miercuri, în Piața Victoriei.

Greenpeace România a dezvelit miercuri o statuie vivantă îmbrăcată în haine aurii și purtând o mască cu chipul primului-ministru Florin Cîțu. Acțiunea are loc în contextul în care Coaliția guvernamentală discută pe marginea dosarului de înscriere a sitului Roșia Montană în Patrimoniul Mondial UNESCO.

„Statuia domnului Cîțu a primit bănuți de aur din partea participanților, dar când a trebuit să răspundă la întrebările mulțumii a luat dosarul de înscriere a Roșiei Montane în patrimoniul UNESCO și a plecat în fugă. Oare se grăbește să-l retragă?

Context: Săptămâna trecută, Florin Cîțu a propus coaliției de guvernare retragerea dosarului pentru înscrierea Roșiei Montane pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Premierul se alătură astfel altor politicieni “de aur” care au condus România ─ Traian Băsescu, Victor Ponta sau Viorica Dăncilă, devenind cel mai nou susținător al exploatării cu cianuri în Apuseni.

Domnule Florin Cîţu, vă solicităm să nu întreprindeți niciun fel de act sau de procedură administrativă prin care să blocați discutarea candidaturii Roșiei Montane la UNESCO din iulie 2021. Vă solicităm să acordați un mandat ferm delegației care va reprezenta Statul Român la reuniunea Comitetului în sensul susținerii fără echivoc a candidaturii Roșiei Montane pentru includere în Lista Patrimoniul Mondial UNESCO”, este mesajul transmis de Greanpeace România.

În replica, executivul neagă că s-ar fi luat vreo decizie pe subiect.

„Cu privire la informațiile lansate în spațiul public de Greenpeace referitor la o eventuală retragere a dosarului de înscriere în patrimoniul UNESCO a sitului Roșia Montană și la implicarea premierului în acest demers, biroul de presă al Guvernului face următoarele precizări: Premierul Florin Cîțu nu a înaintat nicio propunere cu privire la acest subiect și nici nu a întreprins vreun demers oficial care să vizeze retragerea dosarului de înscriere în patrimoniul UNESCO a sitului Roșia Montană”, transmite Executivul.

Un protest pe subiect a avut loc și săptămâna trecută, când două organizații neguvernamentale, Declic și Mining Watch România, au cerut primului ministru să nu retragă proiectul Roșia Montană de la UNESCO.

Mai multe articole...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole