Protest în fața Primăriei Galați față de prețul apei potabile, cel mai mare din țară

Publicat: 25 iul. 2023, 19:00, de Sorin Costea, în SOCIAL , ? cititori
Protest în fața Primăriei Galați față de prețul apei potabile, cel mai mare din țară

Zeci de gălățeni au protestat pe platoul din fața Prefecturii și Primăriei Galați pentru a-și exprima nemulțumirea că la Galați, oraș înconjurat de apele Dunării, Siretului și Prutului, este practicat cel mai mare preț al apei potabile din țară.

Aproximativ 60 de gălățeni nu au mai dat importanță Codului Portocaliu pentru caniculă și în pofida temperaturii care la ora 10.00 se apropia de 30 de grade, au venit pe platoul din fața Prefecturii și Primăriei Galați pentru a protesta față de recentele majorări de tarife la furnizarea apei potabile și serviciul de canalizare, care au ajuns să fie cele mai mari tarife din țară.

Gălățenii sunt nemulțumiți pentru că operatorul Apă Canal SA Galați, societate a Primăriei Galați îi obligă să plătească 15,84 lei pentru un metru cub de apă furnizat la robinet și preluat prin canalizare, în condițiile în care Galațiul este orașul cu cele mai mari resurse de apă din țară, fiind înconjurat de Dunăre, Siret și Prut.

„Factura la apă începe să devină o povară. Eu am plătit luna trecută 130 de lei factura la apă, în condițiile în care locuiesc singură. O familie în care sunt patru persoane, oare cât plătesc? Oare cum se descurcă acei oameni? Când toate se scumpesc de pe o zi pe alta, acum devine și factura la apă o povară?”, ne-a declarat o gălățeancă.

Un bărbat spune că udatul florilor din grădină a devenit un lux pe care nu și-l mai permite: „Stau la casă și am plătit 300 de lei factura la apă. Este mai scump decât gazul și curentul electric. Mâine va fi cod roșu de caniculă la Galați. Ce să facem? O să fie Cod roșu de caniculă și noi să stăm pe uscat, cu trei cursuri de apă în jurul Galațiului, Dunărea, Siretul și Prutul?”.

Primarul Galațiului, Ionuț Pucheanu a găsit motivul scumpirilor: „s-a purces la înlocuirea țevilor”

Noul protest a fost organizat în fața Primăriei Galați după ce săptămâna trecută mai mulți gălățeni au protestat în fața sediului Apă Canal SA Galați, dar nici un reprezentant al societății nu a venit să discute cu ei.

Nici primarul Galațiului, Ionuț Pucheanu nu le-a dat dreptate gălățenilor nemulțumiți de prețul apei potabile.

„Lucrurile nu mai funcționează așa cum le știe lumea, când era o pompă, trăgeai apă din Dunăre, trecea prin niște pietriș și nisip, puneai clor și împingeai apa mai departe. Standardele actuale impun o serie întreagă de alte utilaje, proceduri de filtrare a apei. Pe de altă parte, s-a purces la înlocuirea țevilor. Toate lucrurile astea costă”, a spus Pucheanu în cadrul emisiunii unei televiziuni locale.

Cu siguranță că „s-a purces la înlocuirea țevilor” și în alte orașe, în care nu sunt practicate prețuri atât de mari la apa de la robinet, prețuri care fac ca facturile la apă și canalizare să fie mai costisitoare decât facturile la electricitate și gaze.

La Galați, pe malul Dunării, cea mai scumpă apă din țară

De la 1 aprilie 2023, Apă Canal SA Galați a obținut aprobarea ANRSC pentru noile scumpiri, cu 7,5% la apa potabilă și cu 18% la canalizare. Prețul apei potabile este de 8,30 lei/mc, fără TVA, iar tariful canalizării este de 6,23 lei/mc, tot fără TVA.

Această scumpire a fost aplicată după ce în 2022 tariful la apă potabilă a fost majorat cu 34%. Practic, în ultimii doi ani, în 2022 și 2023, la Galați prețul apei potabile a fost majorat cu 41,5%, iar tariful canalizării a crescut cu 48%.

La Apă Canal Galați, salariul directorului este de 5.000 euro, iar membrii CA încasează anual câte 20.000 de euro

Gălățenii sunt nemulțumiți și pentru că aceste majorări au fost aplicate în condițiile în care la operatorul Apă Canal SA  sunt printre cele mai mari salarii din oraș. Salariul lunar directorului Apă Canal SA Galați este de 4.900 euro, la nivelul salariilor directorilor marilor companii de stat din domeniul Energiei.

Potrivit declarațiilor de avere, toți cei 7 membri ai CA-ului de la Apă Canal Galați încasează anual indemnizații de câte 97.349 lei, adică peste 20.000 de euro!

La Galați, o familie cu doi copii plătește o taxă de salubritate de 679 lei!

Gălățenii care au protestat în fața Prefecturii și Primăriei Galați sunt nemulțumiți și de majorarea cu 62% a tarifului de salubritate de către Serviciul Public Ecosal din cadrul Primăriei Galați.

Majorarea taxei de salubritate de la 1 mai a fost adoptată de Consiliul Municipal Galați în luna aprilie și toți gălățenii care își plătiseră deja impozitele și taxele locale și achitaseră deja taxa stabilită începând cu 1 ianuarie, sunt obligați să plătească diferența.

În prezent, taxa de salubritate este de 14,14 lei/persoană/lună. O persoană care locuiește singură plătește aproape 170 de lei, iar o familie cu doi copii plătește anual o taxă de salubritate de 679 lei.