Protest în orașul natal al președintelui României: „Să renunțăm la statuile stăpânitorilor străini” (VIDEO)

Publicat: 18 sept. 2021, 19:46, de Eliza Popa, în ACTUALITATE , ? cititori
Protest în orașul natal al președintelui României: „Să renunțăm la statuile stăpânitorilor străini” (VIDEO)

Peste 200 de persoane au participat, sâmbătă după-amiază, la un protest organizat în Piaţa Mare din municipiul Sibiu, lângă noua statuie a baronului Samuel von Brukenthal.

Protestul este faţă de amplasarea acestui monument, considerat inadecvat.

Potrivit Agerpres, acţiunea de protest a fost organizată de către Asociaţia „Calea Neamului” şi Societatea cultural-patriotică „Avram Iancu”, fiind autorizată de către Primăria Sibiu, începând cu ora 16,00. Cele două organizaţii au lansat zilele trecute un apel către membrii şi simpatizanţii lor să vină la Sibiu, pentru a participa la această acţiune de protest.
Participanţii la protest, mulţi dintre ei îmbrăcaţi în costume naţionale, au fluturat steaguri tricolore, au scandat „Jos statuia”, „Brukenthal, ucigaş de români”, „Jos criminalul”, au intonat imnul naţional şi cântece patriotice şi au afişat două bannere uriaşe, unul cu portretele celor trei conducători ai răscoalei iobagilor de la 1784, iar celălalt cu executarea lui Horea şi Cloşca, prin tragere pe roată. Printre cei prezenţi la protest s-au aflat şi cântăreaţa de muzică populară Veta Biriş şi politicianul Gheorghe Funar.

Asta-i ţara noastră ! (…) Protestăm şi cerem Primăriei Sibiu să înlăture statuia cotropitorului, fost guvernator, care se face direct răspunzător de prigonirea ţăranilor români din Transilvania şi reprimarea în sânge a răscoalei lui Horea, Cloşca şi Crişan„, a spus preşedintele Asociaţiei „Calea Neamului”, Mihai Târnoveanu, care a arătat că la protest au venit şi sibieni, dar şi români din Covasna, Braşov, Bucureşti, Craiova sau Bacău.

Statuia a fost dezvelită în urmă cu o săptămână, în cadrul unui eveniment la care a participat şi preşedintele Klaus Iohannis. Iniţiativa instalării monumentului este a Primăriei Sibiu şi a Muzeului Naţional Brukenthal din Sibiu, cu ocazia împlinirii, în acest an, a trei secole de la naşterea baronului Samuel von Brukenthal, considerat un adevărat patron cultural al oraşului.

Ce a evidenţiat şeful statului în cadrul evenimentului

„Locul în care ne aflăm este cea mai bună ilustrare a forţelor care au contribuit la dezvoltarea Sibiului şi a perspectivelor sale. În cel mai amplu spaţiu public al comunităţii, între locurile spiritualităţii şi instituţiile locale, se ridică, de peste 200 de ani, reperele majore ale culturii şi europenităţii noastre: palatul, muzeul, colecţia şi biblioteca lui Samuel von Brukenthal. Amplasarea aici a unei statui în memoria lui Brukenthal este un omagiu adus preţioasei sale moşteniri, o confirmare a convingerii sale că la temelia bunei guvernanţe stau educaţia şi cultura, forţe care dau posibilitatea participării responsabile a cetăţenilor la construirea propriului viitor. Simbolic, de acum înainte, în această piaţă se întâlnesc fondatorul primului muzeu de pe teritoriul de azi al României, cea mai strălucită personalitate a saşilor transilvăneni, cu ctitorul şcolii româneşti de peste Carpaţi, Gheorghe Lazăr”, a evidenţiat şeful statului, în alocuţiunea susţinută în cadrul evenimentului.

El a mai arătat că „Samuel von Brukenthal a fost, într-adevăr, o mare personalitate a timpului şi locului în care a trăit” şi că astăzi „ne bucurăm de faptul că România este deseori reprezentată în Europa şi în lume prin comorile lăsate Sibiului” de acest guvernator al Transilvaniei.

Totodată, directorul Muzeului Naţional Brukenthal, prof. univ. dr. Sabin Adrian Luca, a subliniat faptul că Samuel von Brukenthal, în calitatea sa de guvernator al Transilvaniei, a adus în această regiune ideile şi valorile cele mai avansate ale timpului său, iar cea mai importantă moştenire a acestuia este chiar muzeul care îi poartă numele şi care, la momentul înfiinţării sale, în 1817, era al treilea muzeu public din lume, după British Museum şi Luvru.

Statuia a fost realizată în urma unui concurs lansat la începutul anului, în 15 ianuarie, de Ziua Culturii, la care au participat 21 de proiecte din ţară şi străinătate, fiind ales cel al sculptorului Deak Arpad din Oradea. Baronul von Brukenthal este înfăţişat în monument în veşmintele ordinului Sf. Ştefan al Mariei Thereza, aşa cum apare în tabloul portret ce se află în salonul de muzică al muzeului din Piaţa Mare.

Video aici: https://www.facebook.com/TurnulSfatului/videos/606606040714587/?so=watchlist&rv=video_home_www_playlist_video_list