Proteste ale pensionarilor în fața Guvernului. Vor pensii mai mari și renunțarea la Pilonul II

Publicat: 11 oct. 2022, 12:36, de Florentin Lucaniuc, în SOCIAL
Proteste ale pensionarilor în fața Guvernului. Vor pensii mai mari și renunțarea la Pilonul II

Pensionarii vor creșterea pensiilor cu 26%, începând cu luna noiembrie a acestui an, dar și renunțarea la contribuțiile pentru Pilonul II de pensii. Dumitru Cojanu, preşedintele Federaţiei Pensionarilor din România (FNUPR), susține că astfel 12 miliarde de lei să rămână la bugetul de asigurări sociale în vederea majorării pensiilor.

„Pensionarii din România sunt nevoiţi să iasă pentru a protesta la Guvern, în Piaţa Victoriei şi la toate prefecturile din ţară, pentru a cere Guvernului să-şi respecte obligaţia constituţională, prevăzută la articolul 47, de a creşte nivelul de trai prin creşterea pensiilor, îndeosebi în aceste momente dramatice de creştere uriaşă a preţurilor la facturi, alimente şi medicamente”, susţine Cojanu.

Conform protestatarilor, în ultimii trei ani, nivelul de trai al pensionarilor a fost grav afectat de tăierea cu 26% a dreptului de pensie, în anul 2020, punctul de pensie fiind redus de la 1.775 de lei, prevăzut în lege, la 1.442 lei.

Renunțare la Pilon II pensii din 2023

De asemenea, nu a fost acordată creşterea pensiilor în anul 2021, iar preţurile s-au majorat cu peste 18%, „creşterea pensiilor cu numai 10%, în anul 2022, nefiind suficientă pentru acoperirea creşterii uriaşe a preţurilor la alimente şi facturi cu peste 30-40%, în timp ce inflaţia este în continuă creştere, ajungând la 17%”.

În acest context, organizaţiile pensionarilor din România solicită Guvernului: creşterea pensiilor cu 26%, începând din noiembrie 2022, creşterea valorii punctului de pensie, la 1.840 lei, măsuri de sustenabilitate a bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul viitor, ce va fi aprobat de Parlament prin colectarea integrală a contribuţiilor de asigurări sociale reţinute de la salariaţi, în sumă previzibilă de 16 miliarde lei, respectiv reducerea restanţelor companiilor la bugetul de stat de stat cu cel puţin 50% a contribuţiilor de asigurări sociale, ce se estimează la 10 miliarde lei.

Totodată, FNUPR cere modificarea actului normativ privind transferul contribuţiilor de asigurări sociale la administratorii privaţi (Pilonul II), astfel încât pentru anul 2023 să nu se prevadă nicio sumă, estimându-se astfel că 12 miliarde de lei vor rămâne la bugetul de asigurări sociale pentru creşterea pensiilor.

Nu în ultimul rând, eliminarea muncii la negru va duce la creşterea bugetului de asigurări sociale cu patru miliarde de lei.