Proteste în Bulgaria: Se solicită demisia guvernului și neutralitatea militară deplină

Publicat: 07 apr. 2022, 21:00, de Eliza Popa, în Internațional , ? cititori
Proteste în Bulgaria: Se solicită demisia guvernului și neutralitatea militară deplină

Protestatarii care s-au adunat ieri în faţa clădirii Adunării Naţionale de la Sofia cer demisia guvernului bulgar. Acţiunea este organizată de partidul „Văzrajdane”, care se opune ferm ca Bulgaria să furnizeze armament Ucrainei și promite să nu înceteze a protesta.

Demonstraţia este intitulată „Neutralitatea militară completă a Bulgariei” şi îndeamnă cabinetul condus de premierul Kiril Petkov să demisioneze, pentru că nu face faţă crizelor cu care se confruntă ţara. Reprezentanţii partidului naţionalist susţin că în 100 de zile, executivul a demonstrat că serveşte intereselor străine şi a câştigat doar neîncredere.

„Bulgaria suntem noi”

„Conducătorii sunt marionete şi vânzători şi trebuie să plece cât mai curând posibil”, susţin organizatorii protestului. „În prezent, singurul lucru care îi împiedică pe parlamentari să voteze proiectul de a trimite ajutor militar Ucrainei – acest act de trădare – sunteţi voi toţi cei de aici din piaţă. Adevărul este că astăzi trebuia depusă această propunere, dar s-au temut, pentru că trădătorii sunt laşi şi sunt susţinuţi doar de forţele străine.

Bulgaria nu este NATO, Bulgaria nu este Uniunea Europeană, Bulgaria suntem noi. Trădătorii naţionali simt că revoluţia a început. Nu vom ceda până nu vom începe din nou să ne guvernăm ţara”, a declarat liderul „Văzrajdane”, Kostadin Kostadinov, care a cerut demisia guvernului şi alegeri anticipate, potrivit novini.bg.