Proteste în Paris din cauza Jocurilor Olimpice: Angajații aeroportului și cetățenii francezi au ieșit în stradă

Publicat: 09 iul. 2024, 08:46, de Cristina Cohuț, în Internațional , ? cititori
Proteste în Paris din cauza Jocurilor Olimpice: Angajații aeroportului și cetățenii francezi au ieșit în stradă
800 de persoane tinute departe de Jocurile Olimpice de la Paris

Sindicatele angajaților Aeroports de Paris (ADP) au anunțat că intenționează să facă grevă în data de 17 iulie, cu puțin timp înainte de începerea competiției Jocurilor Olimpice din 2024.

Scopul grevei fix înainte de Jocurile Olimpice este de a pune presiune pe conducere ca aceasta să răspundă cererilor legate de salarii și condițiile de muncă, informează Reuters.

Reprezentanții ADP, incluzând sindicatele CGT, CFDT, FO și UNS, solicită un bonus pentru tot personalul aeroportului și resurse suplimentare pentru perioada aglomerată a Jocurilor Olimpice, ce vor începe pe 26 iulie.

Parizienii protestează față de curățarea râului Sena

Deși Jocurile Olimpice de vară din 2024 se apropie, există încă o controversă majoră legată de râul Sena, un loc central al evenimentului, conform CBS News.

După luni de teste ce au indicat niveluri îngrijorător de ridicate ale bacteriilor din apele reziduale, locuitorii Parisului, nemulțumiți de poluarea râului, amenință cu un protest masiv: intenționează să-și facă nevoile în râu.

Ba chiar a apărut și un site web care promovează hashtag-ul viral #JeChieDansLaSeineLe23Juin („Îmi fac nevoile în Sena pe 23 iunie”). Căutarea acestei fraze pe Google redirecționează utilizatorii către site, ilustrat cu un emoji.

Site-ul, care îi ironizează pe președintele Emmanuel Macron și pe primarul Anne Hidalgo, pentru promisiunile lor că vor înota în râu înainte de competiție pentru a demonstra siguranța acestuia, a dus la amânarea sesiunii de înot.

Site-ul include și un calculator care permite utilizatorilor să determine momentul potrivit pentru a-și face nevoile în râu, astfel încât deșeurile să ajungă în centrul Parisului la prânz pe 23 iunie, când fusese programată inițial sesiunea de înot a oficialilor.

Poluarea râului Sena a fost un subiect foarte controversat în perioada de dinaintea Jocurilor Olimpice. Guvernul francez a cheltuit aproape 1,5 miliarde de dolari pentru a epura apele râului suficient de mult încât să se poată înota în ele, însă ploile au îngreunat eforturile.

Oficialii de la Paris au anunțat că testele de la jumătatea lunii iunie au arătat niveluri alarmante de bacterii E. coli și enterococi în râu. Cu toate acestea, Marc Guillaume, tot un oficial al regiunii Paris, s-a arătat încrezător că agenda planificată pentru râu își va menține cursul conform planului, potrivit Axios.

În luna mai, organizația de caritate Surfrider a realizat mai multe teste ce au relevat niveluri de contaminanți mult mai ridicate decât cele permise de federațiile sportive, măsurătorile de la podul Alexandre III din Paris indicând chiar niveluri de trei ori mai mari decât limita permisă de federațiile de triatlon și înot în ape deschise, a raportat AFP.

Rezultatele testelor efectuate la începutul lunii iunie au indicat o continuitate tulburătoare a contaminării.

Parizienii sunt nemulțumiți deoarece sunt conștienți că eforturile de a curăța râul Sena, unde înotul este interzis din 1923 din cauza poluării, se vor opri după Jocurile Olimpice. Astfel, o sumă imensă de bani publici a fost cheltuită pentru a curăța râul, însă cetățenii se vor bucura de această investiție și după terminarea evenimentului sportiv.