Protestul transportatorilor și fermierilor continuă și joi! Circulație paralizată pe A1 și Centura București

Publicat: 10 ian. 2024, 18:57, de Vlad Stefan Orjan, în ESENȚIAL , ? cititori
Protestul transportatorilor și fermierilor continuă și joi! Circulație paralizată pe A1 și Centura București

Într-un gest de protest fără precedent, transportatorii din întreaga țară au organizat coloane de camioane pe diverse tronsoane rutiere, paralizând circulația în zone cheie ale Bucureștiului și în unele județe.

Motivul principal al protestului îl reprezintă nemulțumirea față de tarifele polițelor obligatorii de răspundere civilă (RCA), solicitând, totodată, schimbări legislative semnificative, inclusiv adoptarea unei legi anti-dumping.

Pe autostrada A1 București – Pitești, traficul a fost blocat de autocamioane care au circulat cu viteză minimă, creându-se un blocaj și pe Centura Bucureștiului, între localitățile ilfovene Chiajna și Bragadiru. Situații similare au fost înregistrate și pe centurile marilor municipii, unde circulația rutieră s-a desfășurat îngreunat, cu viteză foarte redusă.

Protestul va continua cu forțe proaspete și joi

Din regiunea Moldovei, protestatarii vor merge și joi în Capitală, unde se vor întâlni cu transportatori din alte judeţe ale ţării şi vor protesta pe Centura Bucureştiului.

Participanții protestului de astăzi au decis să înopteze prin împrejurimile Bucureștiului, ca joi să reia acțiunea de protest alături de câteva alte mii de camioane care se îndreaptă spre București din regiunea Moldovei.

Un lucru foarte important de mențioant este acela că polițiștii au împiedicat accesul camioanelor să intre în București, fapt pentru care întregul protest s-a desfășurat pe Centura Capitalei și a creat ambuteiaje.

Nemulțumiri puternice din partea transportatorilor: „Vrem protecție legislativă și un stat corect”

Ionuț Cercel, reprezentant al unei firme de transport din Buzău, a făcut declarații puternice în legătură cu numeroasele nemulțumiri și provocări cu care se confruntă industria transporturilor în contextul actual. Printre problemele semnalate, expirarea polițelor RCA fără predictibilitate, incompetența instituțiilor statului, și creșterea accizei la motorină au fost punctate ca aspecte critice.

”Eu am o firmă de transport şi nemulţumirile sunt multe, problemele generate de autorităţile naţionale, de legislaţia în vigoare sunt foarte multe. Ca şi transportatori, avem mari probleme când ne expiră poliţele RCA, nu avem o predictibilitate şi o siguranţă că putem să ne plătim această asigurare. Avem nişte instituţii ale statului inutile şi incompetente. ASF ar trebui să reglementeze situaţia asigurărilor din piaţă. Uitaţi-vă ce s-a întâmplat în ultimii 7 ani, trei falimente majore care au fost plătite din banii noştri. Noi nu vrem nimic să ni se dea, ci doar protecţie din punct de vedere legislativ şi să trăim într-un stat corect. Uitaţi-vă ce s-a întâmplat cu acciza la motorină! Începând cu 1 ianuarie s-a mărit din nou, pentru că preţul scăzuse, până în anul nou statul s-a gândit să mai bage o acciză suplimentară. Avem această guvernare care anul trecut a spus că nu face măriri de taxe şi a venit cu o groază de modificări fiscale, iar cea mai aberantă e că eu, ca şi microîntreprindere, trebuie să plătesc un impozit pe venit de 3%. Pai dacă eu am pierdere pentru că nu merge treaba, am cheltuieli mari, am daune sau nu am încasări, de ce trebuie eu să îţi dau ţie, statul român, 3% din pierderea mea? Sunt multe nemulţumiri şi mi-aş dori ca această răzvrătire să fie paşnică şi civilizată şi să avem un dialog coerent şi corect cu autorităţile statului român”, a declarat Ionuţ Cercel, reprezentant al unei firme de transport din Buzău.

Aproximativ 6.000 de camioane au participat la acest protest de amploare, conform declarațiilor președintelui Federației Operatorilor Români din Transporturi (FORT), Augustin Hagiu. Revendicările includ plafonarea polițelor RCA, amendarea unor acte normative, precum OG43/1997, și adoptarea unor măsuri fiscale nediscriminatorii pentru angajații din mediul privat.

De asemenea, se observă o solidaritate între transportatori și fermieri, deși reprezentanții unor organizații agricole susțin că nu și-au asumat oficial acest protest. Fermierii au adus în discuție problemele legate de prețurile scăzute la cereale, importurile masive din Ucraina, dar și alte aspecte precum echivalarea categoriilor de utilaje agricole și absența unor legi esențiale în domeniul agricol.

Ministrul Agriculturii se plânge că nu a primit nicio revendicare oficială

Florin Barbu

În replică, ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a declarat că nu a primit nicio revendicare oficială și acuză un partid politic că folosește protestul în scopuri electorale. Barbu anunță totuși că va organiza întâlniri cu asociațiile și federațiile săptămâna viitoare pentru a discuta problemele și pentru a găsi soluții comune.

„Legat de protestul “spontan” al transportatorilor la care s-au alăturat și câțiva fermieri, până în acest moment, la ministerul Agriculturii nu am primit nicio revendicare, pentru că nicio asociație nu își asumă acest protest. Din informațiile apărute în spațiul public, am văzut că problemele pe care le reclamă au legătură cu RCA și cu permisele de conducere.

Chiar dacă acestea nu țin de Ministerul Agriculturii, voi face tot ce pot pentru a-i sprijini să găsim împreună o rezolvare”, arată ministrul Florin Barbu într-o postare pe Facebook.