PSD respinge „greaua moştenire” şi promite tăieri de privilegii în Coaliţie
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/05/Lider-PSD-atac-la-adresa-USR-Sa-vedem-cum-salveaza-ei-tara.png)
PSD critică dur retorica privind aşa-zisa „grea moştenire” invocată pentru a justifica măsurile de austeritate şi anunţă că va veni în Coaliţie cu un set de măsuri ferme pentru reducerea privilegiilor şi sinecurilor din administraţie. Formaţiunea social-democrată susţine că responsabilitatea trebuie asumată colectiv, iar soluţiile trebuie aplicate „de sus în jos”.
PSD: „Trebuie acţionat de sus în jos“
„Este o distorsionare rudimentară a realităţii, prin invocarea unei aşa-zise «grele moşteniri» menite să justifice măsurile de austeritate din prezent. În primul rând PSD nu a guvernat singur, nici în 2024 şi nici în anii anteriori. Deci invocarea ‘grelei moşteniri’ ce ar proveni de la o guvernare din care ai fost parte este total inadecvată şi chiar dezonorantă”, transmite PSD într-un comunicat oficial.
Partidul reaminteşte că, la momentul intrării la guvernare, la finalul lui 2021, deficitul bugetar era de 7,1% din PIB, după un vârf de 9,2% în 2020. PSD acuză guvernele de dreapta de împrumuturi masive care au dus la o creştere de peste 13% din PIB a datoriei publice şi la o explozie a dobânzilor.
„Din cauza acelor împrumuturi dobânzile plătite ulterior de guvern au crescut cu 61%, de la 18 miliarde în 2021, la 29 de miliarde în 2022”, arată comunicatul.
PSD mai afirmă că guvernarea sa a reuşit să gestioneze responsabil economia şi că împrumuturile din perioada 2021–2024 au fost folosite pentru investiţii şi dezvoltare, nu pentru consum. Potrivit partidului, investiţiile publice au atins nivelul record de 120 de miliarde de lei în 2024, contribuind la construcţia de autostrăzi, spitale şi susţinerea comunităţilor locale.
În acelaşi timp, PSD subliniază că, deşi a fost constrâns de jaloanele din PNRR, guvernul a susţinut mediul privat şi a reuşit să întoarcă în economie, prin diverse scheme, de trei ori mai mulţi bani decât în perioada 2020–2021.
Formaţiunea susţine că rezultatele se văd: creştere economică de aproape 50%, salarii şi pensii în creştere, şomaj minim şi reducerea cu peste un milion a numărului de persoane aflate în risc de sărăcie extremă. În plus, PSD aminteşte că reforma pensiilor a fost realizată cu sprijinul Băncii Mondiale şi al Comisiei Europene, fiind asumată politic de toate partidele aflate azi la guvernare.
„Am demonstrat că putem obţine dezvoltare şi creşteri de venituri la buget prin stimularea economiei. Am crezut şi credem în modernizarea economiei, în investiţii publice şi private, care creează locuri de muncă bine plătite”, mai arată PSD.
În final, partidul promite că va veni în Coaliţie cu propuneri concrete pentru reducerea drastică a privilegiilor din sistemul public.
„Trebuie acţionat de sus în jos, dacă vrem să trecem cu bine peste această perioadă dificilă pentru economia României”, transmite formaţiunea.