Psihoză COVID-19: Cercetătorii studiază dacă organismul atacă din greșeală creierul după infectare

Publicat: 30 oct. 2021, 07:30, de Raluca I. Heroiu, în COVID 19 , ? cititori
Psihoză COVID-19: Cercetătorii studiază dacă organismul atacă din greșeală creierul după infectare
griji necazuri stres traume depresie emotie

Boala Covid-19 ne poate afecta și la nivel mental. Un bărbat în vârstă de 30 de ani a suferit un episod psihotic după ce s-a infectat cu coronavirus.

Episodul psihotic a durat mai bine de o lună. Bărbatul credea că poate vorbi cu rudele sale decedate și devenise convins că Apocalipsa este iminentă.

Cazul acestuia a fost prezentat de Business Insider. De precizat că bărbatul nu a avut antecedente de tulburări mintale.

În toată această perioadă în care a suferit episodul psihotic, bărbatul a spart o ușă, a bruscat-o pe mama sa și a crezut că este subiectul unor experimente cu radiații, potrivit studiului de caz.

Acestuia i s-au administrat medicamente antipsihotice care au avut însă efecte minime asupra comportamentului său. Starea pacientului a început să se amelioreze doar după ce acesta a primit medicamente folosite pentru tratarea unor boli autoimune.

„Psihoza este una dintre marile enigme ale medicinei. Avem o înțelegere relativ scăzută asupra cauzelor și modului în care aceasta se dezvoltă”, afirmă Jonathan Rogers, medic și cercetător în pshihiatrie la University College London.

Cercetările sugerează că simptomele psihiatrice sunt întâlnite în rândul pacienților care s-au vindecat de COVID-19.

Un studiu realizat asupra fișelor medicale a peste 200.000 de pacienți cu COVID-19 din Statele Unite a descoperit că aproximativ 13% din aceștia au fost diagnosticați pentru prima dată cu o afecțiune psihiatrică sau neurologică la șase luni de la infectarea cu coronavirusul.

Psihoza, o boală psihiatrică gravă, i-a afectat pe 0,42% din pacienții revizuiți de studiu însă procentul a fost dublu față de pacienții din grupul de control (care erau infectați cu gripa).

Această incidență ar putea avea o cauză indirectă: stresul psihologic al pacienților care au aflat că s-au infectat cu COVID-19.

Dar cercetările sugerează că și un alt factor ar putea fi în joc: virusul ar putea face organismul să se atace singur, cauzând probleme la nivelul creierului.

Această ipoteză afirmă că virusul cauzează encefalită anti-NMDAR, o reacție autoimună care duce la inflamarea creierului care la rândul ei poate cauza psihoză.