Puterea vs Opoziția: Ce șanse au AUR și USR să încurce planurile coaliției de guvernare în 2022

Publicat: 11 ian. 2022, 13:04, de Narcis Popescu, în POLITICĂ , ? cititori
Puterea vs Opoziția: Ce șanse au AUR și USR să încurce planurile coaliției de guvernare în 2022

Cu o majoritate de 60% în Parlament, coaliția PSD-PNL-UDMR își poate impune politicile fără nici un fel de probleme. Opoziția este firavă, divizată și aflată pe poziții diametral opuse ideologic. Care sunt riscurile unui astfel de dezechilibru se va vedea în 2022. AUR și USR sunt cele mai importante partide din opoziție. Ele sunt, la rândul lor, diametral opuse în privința politicilor publice pe care le promovează.

Schimbarea în structura puterii de anul trecut s-a oglindit și în privința opoziției. În timp ce noua coaliție domină fără drept de apel Parlamentul și are suficiente voturi încât să se încumete la modificarea Constituției, opoziția s-a subțiat semnificativ.

În acest moment este vorba de o coaliție supradimensionată a cărei eficiență este maximă, așa cum se întâmplă, de regulă, atunci când o coaliție este formată din puține partide, la mijloc fiind vorba de accesul la resurse pentru care se bat mai puține forțe politice. Existența unor partide atât de diferite între ele atât la putere, cât și în opoziție este o situație inedită pe scena politică. Cu riscurile aferente.

De cealaltă parte, USR, AUR, grupul format în jurul lui Ludovic Orban și cei câțiva neafiliați au 145 de voturi, adică doar o treime din Parlament. O cifră care aruncă orice demers în derizoriu, chiar dacă aceste partide ar acționa unitar în opoziție. Ceea ce iese însă din discuție.

USR, în căutarea propriului electorat

Dincolo de episodul alianței pentru susținerea moțiunii de cenzură, USR și AUR sunt despărțite de o prăpastie în ce privește toate chestiunile importante în societate: vaccinare, certificat verde, raportarea la istorie și Uniunea Europeană, drepturile minorităților etc.

AUR și-a primit eticheta de partid homofob și xenofob, antisemnit, antivaccinist și populist, motiv pentru care este evitat de toate celelalte partide, care nu vor să-și asocieze numele cu el la vedere. Liderii AUR neagă însă toate aceste acuze. Manevra de anul trecut a USR a fost singulară, iar partidul are toate motivele să o regrete.

Pe de altă parte, întrebarea în cazul USR este cum va reuși să-și consolideze poziția, atâta vreme cât vocea sa în Parlament este acoperită de cea a AUR, iar la alegerile din 2020 și după nu a reușit să se consolideze la nivel local. A fost o oportunitate ratată. Acum este în căutarea propriului electorat, unul de opinie, care crește și scade în funcție de context.

Grupul Orban, între principii liberale și populism

Dacă relația USR-AUR este în mare măsură clară, cea cu grupul lui Ludovic Orban, care numără în momentul acesta 18 parlamentari, este mai complicată. În primul rând, partidul nu și-a clarificat deocamdată direcția și strategia nici în raport cu coaliția de guvernare, în special cu PNL, nici cu USR. „Deocamdată nu e foarte clar ce va vrea să facă acest grup, cum va vrea să se poziționeze, dacă țintește doar o răfuială a lui Ludovic Orban. Trebuie să se clarifice ideologic, doctrinar și ca strategie politică, apoi vom vedea în ce măsură vom colabora în Parlament”, a declarat Ionuț Moșteanu pentru Puterea.ro. Deocamdată, grupul Orban s-a profilat ca o formațiune anti-Iohannis și anti-PNL, susținătoare a valorilor tradiționale de dreapta

Până în acest moment, AUR este partidul care a crescut fiind în opoziție, beneficiind de pandemie și de criza economică. A știut să fructifice frustrările, fricile și inegalitatea socială, acutizate de pandemie. Telefonul a devenit un accesoriu foarte important în arsenalul celor de la AUR, care comunică în direct întreaga activitate din Parlament. Potrivit sondajelor de opinie, AUR a crescut semnificativ, ajungând la 17%, în timp ce USR a coborât la 11%.