Putin este de acord cu pacea cu Ucraina propusă de China, dar nu crede că poate fi implementată

Publicat: 21 mart. 2023, 20:31, de Florentin Lucaniuc, în Internațional , ? cititori
Putin este de acord cu pacea cu Ucraina propusă de China, dar nu crede că poate fi implementată

Preşedintele rus spune că propunerile Chinei ar putea fi folosite ca o bază pentru un acord de pace între Rusia şi Ucraina, dar nu consideră că Occidentul şi Kievul vor așa ceva acum.

Puterile occidentale doresc să lupte împotriva Rusiei „până la ultimul ucrainean”, a spus Putin la finalul vizitei efectuate la Moscova de Xi Jinping. Acesta din urmă a descris discuţiile cu liderul de la Kremlin drept „prietenoase şi deschise” şi a reiterat „poziţia neutră” a Chinei asupra războiului din Ucraina.

„Credem că multe din elementele planului de pace avansat de China sunt conforme abordărilor Rusiei şi pot fi luate drept bază pentru o soluţie paşnică atunci când cei din Occident şi de la Kiev vor fi pregătiţi pentru asta. Însă deocamdată nu vedem o astfel de disponibilitate din partea lor”, a remarcat Putin.

Propunerea Chinei pentru încetarea războiului pornit de Rusia contra Ucrainei anul trecut a fost formulată luna trecută şi nu este un plan de pace propriu-zis. Iniţiativa doar enumeră 12 principii de acţiune, printre care încetarea focului, reluarea negocierilor de pace, formarea unei arhitecturi de securitate echilibrate, respectarea suveranităţii, respingerea recurgerii la arme nucleare, etc. Ea nu include retragerea trupelor ruse din Ucraina, o cerere esenţială a Kievului şi Occidentului, este lipsită de detalii concrete asupra modului de a pune capăt războiului şi unele dintre elementele enunţate sunt prea generale, interpretabile şi chiar contradictorii.

Într-o declaraţie comună ruso-chineză transmisă la încheierea vizitei lui Xi Jinping, Moscova şi Beijingul consideră necesară respectarea preocupărilor legitime ale tuturor ţărilor în materie de securitate, se opun formării unor blocuri confruntaţionale şi îndeamnă la oprirea acţiunilor care sunt de natură să alimenteze şi mai mult conflictul.

Rusia şi China subliniază că parteneriatul strâns între ele nu constituie o „alianţă politico-militară”. Aceste relaţii „nu constituie un bloc, nu au o natură confruntaţională şi nu sunt orientate împotriva unor ţări terţe”, se arată în aceeaşi declaraţie.