„Putin este pregătit pentru negocieri cu Ucraina”. Reacția președintelui Zelenski

Președintele rus Vladimir Putin este pregătit pentru discuții cu președintele Vladimir Zelenski, a declarat președintele Guineei-Bissau, Sissoko Embalo, în timpul unei vizite făcute la Kiev miercuri, 26 octombrie.

Într-o conferință de presă comună cu Zelenski, Embalo a spus că a vizitat Moscova și s-a întâlnit cu Putin, de la care a adus un mesaj pentru președintele Ucrainei.

„Am venit cu acest mesaj, înțelegându-mi misiunea și funcția. Și vă voi spune sincer, această decizie nu a fost luată spontan, au fost multe discuții precedente. Mi-a spus (Putin, n.r.) această idee, că este pregătit pentru negocieri cu președintele Zelenski”, a spus Embalo, citat de agenția Ukrainski Pravda.

Embalo a subliniat, de asemenea, că vorbește nu numai pentru el însuși, ci și pentru Comunitatea Economică a Statelor din Africa de Vest (ECOWAS). Președintele Guineei-Bissau a subliniat că „acordul privind cerealele” ar trebui să ducă la o pace stabilită în Ucraina, deoarece distrugerile văzute de bombardamentele rusești l-au șocat.

Pe 25 octombrie, purtătorul de cuvânt al președinției ruse, Dmytro Peskov, a declarat că Kremlinul nu este împotriva implicării Statelor Unite și a Papei Francisc în „rezolvarea problemei ucrainene”.

Pe 24 octombrie, președintele francez Emmanuel Macron i-a cerut Papei Francisc să-i cheme pe președintele rus Vladimir Putin, pe patriarhul ortodox rus Kirill și pe președintele american Joe Biden să „promoveze procesul de pace” din Ucraina.

Pe 4 septembrie, pe fondul „succeselor operațiunii speciale”, Putin a anunțat că ar vrea să negocieze cu președintele Vladimir Zelenski.

Președintele Volodimir Zelenski a declarat că Federația Rusă continuă să reprezinte o amenințare pentru Ucraina nu numai prin ocuparea teritoriilor, ci și prin exploatarea hidrocentralei Kahovka și confiscarea centralei nucleare Zaporizhzhya. Șeful statului a declarat acest lucru miercuri, 26 octombrie, într-o conferință de presă cu președintele Guineei-Bissau Sisokou Embalo.

Reacția președintelui Zelenski

Șeful statului ucrainean a subliniat că, pentru a stabili punți de comunicare, așa cum dorește Rusia, este necesar în primul rând să nu arunce în aer infrastructura țării sale.

„Mi se pare că atunci putem vorbi despre ceva în viitor. A doua întrebare este cu cine să vorbești. Rusia a transmis că este necesar să se „deblocheze relațiile”. Și există țări de pe continentul african care spun, de asemenea, că este necesar să se „deblocheze”. Să începem să deblocăm măcar Marea Neagră. Trebuie să începem un fel de „deblocare” atunci”, a spus președintele.

Zelenski a mai precizat că întreaga amenințare vine din partea Rusiei, care a ocupat teritoriile, amenință să arunce în aer centrala nucleară din Zaporijjea și hidrocentrala Kahovka și recurge, de asemenea, la șantaj nuclear.

Președintele a subliniat că este posibil să se vorbească despre un fel de dialog doar atunci când un stat îl respectă pe altul, integritatea teritorială, suveranitatea și frontierele sale, dar până în prezent nu este cazul. Retorica președintelui rus se adresează publicului intern și țărilor care nu sunt încă izolate de Rusia, a spus Zelenski.

1 COMENTARIU

  1. Deocamdata nu observam nici un semn ,minimal ,ce ar putea sa ne ofere aparitia unor negocieri de pace .Loviturile ce distrug sistemul energetic din Ucraina , loviturile ce distrug site-urile ce contin formule traditionale de exprimare a istoriei Ucrainei , amenitarile cu folosirea armei nucleare sau a unor bombe usor radioactive , amentiarea cu distrugerea sistemelor de sateliti occidentali , ceea ce ar arunca omenirea in urma cu sute de ani ,nu par a fi purtatoare de pace .Din ceea ce vedem razboiul este de lunga durata si daca se ajunge intr-un punct fara de intoarcere omenirea nu are sanse valabile de supravituire .Totul este la un clic distanta si orisicare lovitura ,ce apare dincolo de linia rosie cunoscuta si trasata de ambele tabere , poate transforma totul intr-o tragedie fara de margini .Avem deja senzatia ce ne arata cum Rusiei nu ii mai pasa .Fara ca noi (rusii )sa fin in centrul deciziilor pe acasta planeta totul devine distructibil si distrus . Marea nefericire este ca acum chiar pot face asta .Daca si in SUA apare o situatie similara , in anii ce urmeaza , omenirea este la grea cumpana .

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Dănuț Păle ține CV-ul la secret. A dezvoltat o afacere de...

Afacerile de tip cartel au devenit o normalitate în România. În timp ce directorii sau șefii din instituții semnează pentru contracte din bani publici...

Dragnea Adonis, directorul de la DSVSA Buzău, a divorțat de soție...

Dragnea Adonis Laurențiu, directorul DSVSA Buzău, este doar unul dintre cei trei membrii ai familiei Dragnea care se înfruptă din salarii de peste 10.000...