Putin: Rusia va lansa o sondă spațială spre Lună la finalul lui 2022

Rusia va lansa o sondă spre Lună în cel de-al treilea trimestru din 2022 şi îşi va consolida cooperarea cu Belarus în domeniul infrastructurilor şi tehnologiilor spaţiale, a anunţat marţi preşedintele rus Vladimir Putin, relatează Reuters.

În cadrul unei întâlniri pe care a avut-o cu preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko la cosmodromul Vostocinîi din Extremul Orient al Rusiei, Vladimir Putin a reamintit succesele repurtate de sovietici în domeniul spaţial şi a afirmat că nicio sancţiune adoptată împotriva Rusiei nu ar putea împiedica progresele acestei ţări.

Războiul declanşat pe 24 februarie, pe care Rusia îl numeşte “o operaţiune militară specială” pentru demilitarizarea şi denazificarea Ucrainei, a declanşat o serie de sancţiuni adoptate de ţările occidentale, inclusiv restricţii privind finanţarea unor programe ştiinţifice şi cooperarea spaţială.

Vladimir Putin a anunţat marţi că Rusia va dezvolta o nouă generaţie de vehicule de transport spaţial, precum şi noi tehnologii pentru folosirea energiei nucleare în spaţiu.

Liderul de la Kremlin a mai anunţat că Rusia va lansa o nouă sondă spaţială spre Lună, denumită Luna-25, în cel de-al treilea trimestru al acestui an.

Rusia va colabora cu Belarus la proiecte de infrastructură care vor garanta un acces independent în spaţiu pentru aceste două ţări, a precizat Vladimir Putin, adăugând că a cerut agenţiei spaţiale ruse, Roscosmos, să îi pregătească pe astronauţii belaruşi pentru a zbura la bordul vehiculelor spaţiale ruseşti.

Ziua de 12 aprilie este celebrată în Rusia şi alte foste republici sovietice drept Ziua Cosmonauticii, care îl celebrează pe primul om ajuns în spaţiu (în anul 1961), cosmonautul sovietic Iuri Gagarin.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Ultimele articole