Rabinul-șef al Ucrainei: Educația, arma secretă împotriva ‘axei răului’

Publicat: 25 feb. 2024, 18:00, de Vasile Bahrim, în Internațional , ? cititori
Rabinul-șef al Ucrainei: Educația, arma secretă împotriva 'axei răului'

Rabinul-șef al Ucrainei, Moshe Reuven Azman, a subliniat importanța educației în lupta împotriva inamicilor poporului evreu, într-un interviu acordat pentru The Jerusalem Post.

Discuția a avut loc în cadrul Conferinței Fundației Yael despre îmbunătățirea educației evreiești, unde Azman a vorbit despre provocările comune cu care se confruntă Israelul și Ucraina în conflictele lor cu Rusia și Hamas.

„Același rău stă în spatele ambelor războaie”, a declarat Azman, referindu-se la o nouă „axă a răului” formată din Rusia, Iran, Coreea de Nord și Siria.

El a subliniat necesitatea educaţiei, a unei cooperări mai strânse între Israel și Ucraina și importanța susținerii comunității evreiești ucrainene în aceste vremuri dificile.

Azman a evidențiat faptul că Iranul furnizează armament Rusiei, utilizat ulterior împotriva Ucrainei, iar Hezbollah a atacat nordul Israelului cu armament rusesc.

Rabinul Azman a vorbit despre dificultățile actuale ale războiului din Ucraina, în pofida unui „miracol inițial” de respingere a forțelor Kremlinului, insistând că Ucraina trebuie să continue lupta, „pentru a apăra lumea liberă de barbari”.

Într-un comentariu despre declarațiile președintelui rus, Azman a criticat comparațiile făcute de Vladimir Putin între Polonia și Germania nazistă, acuzând Moscova de comportament fascist. A subliniat gravitatea situației din orașele ucrainene, unde bombardamentele nu încetează și numeroşi civili mor în fiecare zi.

Rabinul a vorbit despre comunitatea evreiască din Ucraina, inclusiv despre evreii care activează în armată sau au fost răniți în luptă, subliniind eforturile de sprijin din partea comunității.

A menționat, fără a oferi cifre exacte, că există şi israelieni care au luptat în armata ucraineană. “Mulți s-au întors pentru a lupta pentru Israel după atacurile din 7 octombrie”, a continuat rabinul. Azman a vizitat recent Israelul și a mers la frontiera cu Gaza și Liban pentru a-și exprima sprijinul pentru soldații israelieni.