Radu Hanga, BVB: Piața de capital a crescut frumos în ultimii zece ani

Publicat: 25 ian. 2021, 11:19, de Aurel Drăgan, în ESENȚIAL , ? cititori
Radu Hanga, BVB: Piața de capital a crescut frumos în ultimii zece ani
Radu Hanga

Piaţa locală de capital a evoluat frumos atât din punct de vedere al lichidităţii, cât şi al valorii companiilor listate, a declarat, luni, Radu Hanga, preşedintele Bursei de Valori Bucureşti (BVB), într-o conferinţă de presă dedicată aniversării a 10 ani de la listarea Fondului Proprietatea (FP) pe piaţa de capital.

„Îmi aduc aminte că acum zece ani, în momentul listării Fondului Proprietatea, eram într-o perioadă în care lumea începea să se dezmeticească după şocul crizei financiare din 2007 – 2008. Nu ştiam atunci încotro se va îndrepta nici economia la nivel global, nu la nivelul României, nu ştiam încotro se va îndrepta piaţa financiară, încercam să ne dăm seama care va fi trendul din punct de vedere al pieţei locale de capital. Până la urmă, vedem zece ani frumoşi în care piaţa s-a dezvoltat atât din punct de vedere al listărilor, al emitenţilor prezenţi la Bursă, cât şi din punct de vedere al condiţiilor financiare. Vedem o lume financiară care este mult mai lichidă din punct de vedere al banilor disponibili, în care banii sunt mult mai accesibili dacă ne uităm la costul de finanţare. Vedem o piaţă locală care a evoluat frumos din toate punctele de vedere inclusiv lichiditate şi valoarea companiilor listate”, a afirmat Hanga.

Oficialul BVB a menţionat faptul că statul român este unul dintre cei mai importanţi parteneri ai pieţei de capital având la bază obiectivul comun de dezvoltarea a economiei locale.

„Investitorii au beneficiat de toate lucrurile acestea, care s-au întâmplat cu implicarea a doi pioni foarte importanţi: pe de o partea, statul român, cel care a creat instrumentul care se numeşte Fondul Proprietatea şi a susţinut listarea acesteia şi, pe de altă parte, compania şi administratorul ei, respectiv Fondul Proprietatea şi Franklin Templeton. Din punct de vedere al statului român, ne bucurăm să spunem că experienţa pe care a avut-o cu Bursa de Valori Bucureşti, în privinţa listării Fondului Proprietatea, este una extrem de pozitivă. Pentru noi, Bursa de Valori Bucureşti, statul român este unul dintre cei mai importanţi parteneri pe mai multe paliere. În primul rând, avem un obiectiv comun – statul român vrea să dezvolte economia locală, ecosistemul local, companiile locale şi pentru aceasta este important accesul companiilor la capital care vine din două direcţii: finanţare bancară şi finanţare prin intermediul pieţei de capital”, a susţinut şeful BVB.

Lansat în decembrie 2005, Fondul Proprietatea a fost creat pentru despăgubirea cetăţenilor români ale căror proprietăţi au fost confiscate de fostul regim comunist. În urma licitaţiei internaţionale anunţate în decembrie 2008, Franklin Templeton Investments a preluat oficial rolul de manager de investiţii şi administrator unic al Fondului pe 29 septembrie 2010.

Fondul este o companie de investiţii de tip închis, iar obiectivul său investiţional este maximizarea randamentelor către acţionari şi creşterea valorii activului net pe acţiune prin investiţii realizate, în principal, în acţiuni şi valori mobiliare româneşti.

FP se tranzacţionează pe Bursa de Valori Bucureşti din 25 ianuarie 2011 şi a fost listat pe segmentul Specialist Fund Market London Stock Exchange prin intermediul certificatelor de depozit („GDR-uri”) la data de 29 aprilie 2015.