Raed Arafat anunță noile restricții, după recordul negativ de infectări

Publicat: 02 oct. 2021, 14:20, de Laura Macovei, în ESENȚIAL , ? cititori
Raed Arafat anunță noile restricții, după recordul negativ de infectări
Raed Arafat (sursa: Inquam Photos/George Calin)

Noi restricţii au fost aprobate, sâmbătă, în forma trimisă de Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU).

HG de modificare a hotărârii de prelungire a stării de alertă, aprobată azi va permite desfăşurarea unor activităţi doar pentru persoanele care sunt vaccinate sau dacă au trecut 10 zile de la schema de vaccinare”, a anunţat, sâmbătă, secretarul de stat în MAI, Raed Arafat.

– Nevaccinaţii nu vor avea acces la nunţi şi botezuri.

– Magazinele şi mallurile, deschise până la ora 22.

– Masca, obligatorie la o rată de peste 6 la mie.

În ceea ce privește persoanele nevaccinate, este vorba despre restricții mai dure. Acestea nu vor mai putea ieşi pe stradă pe timpul nopţii şi nici nu vor mai avea acces în baruri, restaurante, cafenele.

De asemenea, în localităţile unde rata de infectare este de peste şase la mie, masca de protecţie se va purta pe stradă.

Vineri, CMBSU a decis noi restricții, după ce rata de incidență a ajuns la 7,68 de cazuri la mia de locuitori.

Printre măsurile adoptate se numără carantina de noapte pe week-end, măsură de la care ar fi exceptate persoanele vaccinate, închiderea cinematografelor, a instituțiilor de spectacole și interzicerea concertelor.

Organizarea şi desfăşurarea în aer liber a spectacolelor, concertelor, festivalurilor publice şi private sau a altor evenimente culturale sunt permise cu un număr mai mare de 2.500 de spectatori.

Participarea este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare.

De asemenea, activitatea cultelor religioase, inclusiv slujbele şi rugăciunile colective, se desfăşoară în interiorul şi/sau în afara lăcaşurilor de cult, cu respectarea regulilor de protecţie sanitară.