Raed Arafat, precizări în legătură cu ordinul emis de Andreea Moldovan. „Criteriile de carantinare nu au fost aprobate prin decizia CNSU”

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a oferit, vineri, pe Facebook, precizări în legătură cu ordinul emis de fostul secretar de stat Andreea Moldovan. El explică faptul că noile reguli de carantinare nu au fost aprobate la nivelul CNSU, organismul final de decizie, prezidat de premierul Cîțu.

„Vreau să încep cu explicaţii clare privind modul de luare a deciziilor în timpul pandemiei şi în ceea ce privește grupul tehnico-ştiinţific. Grupul a fost înfiinţat de CNSU ca grup de suport pentru bolile înalt contagioase.

Este un grup care include experţi şi instituţii care au un rol în a lua decizii şi a propune soluţii tehnice către CNSU. Grupul are un regulament de funcţionare aprobat în urmă cu câţiva ani, grupul fiind mai vechi decât pandemia de COVID”, a explicat Arafat într-un material video de 8 minute postat pe pagina sa de Facebook.

Explicațiile lui Raed Arafat

Raed Arafat explică faptul că la articolul 8, alineatul 5, se spune: Hotărârile Grupului de Suport Tehnico-Ştiinţific se transmit spre aprobare – atenţie, spre aprobare – Comitetului Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă – cum era numit, pe atunci, CNSU.

„Deci, Grupul nu ia decizii de la sine şi le execută. Deciziile grupului pleacă sub formă de propuneri către CNSU, condus de primul ministru (…) unde se dă aprobare sau se pot modifica anumite criterii pe care noi le propunem în alt sens, pentru forma finală a hotărârii CNSU. După adoptarea hotărârii CNSU, unele dintre aceste decizii sunt transformate în acte normative, cum ar fi Hotărârea de Guvern sau Ordonanţa de Urgenţă.

Există la alineatul 6 prevederea că, în situaţii excepţionale, în care există un pericol iminent, se pot aplica sau executa deciziile Grupului, însă cu informarea CNSU.

În ceea ce priveşte acest ordin (cu noile criterii de carantinare, emis de fostul secretar de stat Andreea Moldovan şi revocat ulterior de premierul Florin Cîţu, n.r.) nu se poate spune că am fost într-o situaţie excepţională”, mai spune șeful DSU.

Arafat: Criteriile au fost prezentate, dar nu a fost aprobat întregul set

De asemenea, Raed Arafat mai precizează că situația nu era o chestiune care să necesite o decizie în câteva minute, ci era o decizie ce trebuia propusă de CNSU spre adoptare.

„Nu era o chestiune care să necesite o decizie în câteva minute. Era o decizie ce trebuia propusă CNSU spre adoptare. Noi am avut o şedinţă în 23 martie. A fost convocată după ce am primit unele propuneri de la Institutul Naţional de Sănătate Publică. Acestea trebuiau discutate în cadrul Grupului Tehnico-Ştiinţific. În cadrul discuţiilor au fost prezentate criteriile.

S-a discutat asupra unuia dintre aceste criterii: numărul de locuitori pentru ca o localitate să fie considerată mare: 50.000 sau 100.000. Votul în cadrul Grupului a fost ca 100.000 de locuitori să fie considerat criteriul pentru a desemna o localitate mare. Asta nu înseamnă că s-a aprobat întregul set de criterii. Orice şedinţă a CNSU se termină cu o decizie.

Procesul verbal al şedinţei CNSU are în final decizia care a fost luată şi comunicată colegilor de la Ministerul Sănătăţii. Această decizie nu prevede aprobarea criteriilor. Decizia cuprinde doar criteriile propuse de INSP privind programul din weekend şi ora la care se opreşte circulaţia în weekend şi aspecte privind sălile de sport şi fitness dar nimic despre criteriile de carantinare…

În CNSU propunerile iniţiale au fost modificate. Nu au fost adoptate orele propuse în Grup, ci ore mai târzii şi nu s-a adoptat măsura interzicerii deplasării în afara localităţii în weekend… Decizia finală se ia de către CNSU, impactul fiind nu doar în domeniul sanitar”, a mai precizat șeful DSU.

Arafat: INSP a atras atenţia că unul dintre criterii nu poate fi aplicat

Secretarul de stat în Ministerul Afacerilor de Interne mai spune că în decizia CNSU nu au avut aprobarea criteriilor noi de carantinare.

„În data de 9 aprilie, INSP a trimis o adresă la Ministerul Sănătăţii. Adresa atrăgea atenţia că unul dintre criterii nu putea fi calculat la nivelul UAT (unităţi administrativ-teritoriale). Asta ce înseamnă: INSP avea dubii legat de unul dintre criterii şi aveau dubii legate de aceste criterii. Asta arată de ce nu a fost emisă decizia de a propune CNSU criteriile în şedinţa din 23 martie.

Acesta este lanţul decizional, aşa am lucrat pe parcursul pandemiei. Pentru orice situaţie complexă, conducerea şi coordonarea trebuie să fie unitare, integrate. Este o parte operaţională, avem CNCCI ( Centrul Național de Conducere și Coordonare a Intervenției), avem DSU, Ministerul Sănătăţii dar cel mai important este că avem CNSU, condus de prim-ministru. Premierul este persoana care supraveghează aplicarea acestor reguli şi ca aceste măsuri să fie integrate între ministere şi entităţi prin CNSU”, a arătat Raed Arafat.  

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Aproape 5 000 de kilograme de obiecte pirotehnice, confiscate în urma...

Poliţiştii din judeţul Ialomiţa au reuşit să indisponibilizeze 4.500 de kilograme de obiecte pirotehnice în urma unor ample percheziţii desfăşurate în municipiul Slobozia şi...
Wizz Air introduce trei curse noi din Cluj Napoca

Care este numărul de telefon al Wizz Air pentru România fără...

Călătorii care au întrebări sau nelămuri legate de rezervările de bilete de avion de la Wiz Air întâmpină, de regulă, dificultăți în a contacta...