Rafila consideră „ciudat” platoul îmbolnăvirilor Covid 19 și oferă o explicație

Publicat: 24 nov. 2020, 17:18, de Cezar Amariei, în ESENȚIAL , ? cititori
Rafila consideră „ciudat” platoul îmbolnăvirilor Covid 19 și oferă o explicație

Alexandru Rafila, reprezentant al României la Organizația Mondială a Sănătății  și candidat PSD pentru Camera Deputaților consideră „ciudată” plafonarea cazurilor din ultimele săptămâni și consideră că știe motivul. Totodată, în cadrul conferinței de presă susținută marți la Prahova, a prezentat un set de măsuri ce ar trebui urgent implementate.

Am asistat la o creștere spectaculoasă a numărului de cazuri după care s-a întâmplat un fenomen aș spune ciudat și-o să vedem ce se va întâmpla și în luna decembrie, brusc numărul de teste în România s-a „stabilizat”, am ajuns să testăm la fel atunci când aveam 10.000 de pacienți ca atunci când aveam 5.000 de pacienți. Mai mult, astăzi am aflat cu surprindere că a scăzut chiar numărul de cazuri într-o singură zi cu 20%, am avut doar 20.000 de teste, ceea ce este anormal: înseamnă că este un blocaj undeva”, a spus Rafila.

Conform acestuia, explicația este oferită de modul deficitar în care se fac anchetele epidemiologice.

Unde este acest blocaj: cred că este în zona Direcțiilor de Sănătate Publică, care nu sunt încurajate să investigheze toate focarele epidemiologice, să identifice contacții, să vadă dacă există cea mai mică simptomatologie care ar trebui să ducă la efectuarea unui test pentru că toate țările care au ajuns să controleze într-adevăr pandemia au făcut și acest lucru: cu cât a crescut numărul de cazuri a crescut numărul de teste și acest lucru a permis izolarea celor infectați și oprirea transmiterii”, a mai spus Rafila.

Reprezentantul României la OMS a prezentat și un set de măsuri ce ar trebui, în opinia sa, urgent implementate. Este vorba de testarea periodică a personalului medical, în scopul protejării împotriva infecției și, implicit, a pacienților cu care intră în contact, concentrarea testării, chiar pro-activ, acolo unde există un număr mare de cazuri și de contacți. În plus, introducerea testelor rapide se poate face fără niciun fel de problemă, nu numai la Unitățile de Primiri Urgență și ar putea să se adreseze comunităților unde se înregistrează un număr foarte mare de cazuri.

Astea sunt elemente care pot să aducă lucrurile sub control și care pot fin integrate într-un sistem de sănătate publică funcțional. Oprirea transmiterii doar prin măsuri nemedicale – carantină în diverse orașe, închiderea școlilor, închiderea piețelor, nu este o soluție pentru că ea afectează de multe ori fundamentele societății. Sigur că, într-o criză majoră, iei măsuri extreme, dar trebuie să fim raționali și să dezvoltăm acele zone ale sănătății publice care pot să ducă într-adevăr la controlul pandemiei”, a mai spus Rafila.