Ramadan 2023: Când este, cât durează și de ce este sărbătorit în zile diferite în fiecare an?

Publicat: 21 mart. 2023, 15:08, de Cristian Matache, în ACTUALITATE , ? cititori
Ramadan 2023: Când este, cât durează și de ce este sărbătorit în zile diferite în fiecare an?

Este a noua lună a calendarului lunar și unul dintre cei cinci piloni ai islamului

Una dintre cele mai importante și respectate perioade pentru comunitățile musulmane din întreaga lume este Ramadanul, un timp de post, rugăciune, reflecție și purificare.

Cuvântul, care provine din arabă, înseamnă „a arde” și se referă la iertarea păcatelor în această perioadă.

Este unul dintre cei cinci piloni ai islamului și este o comemorare a revelației de către Allah a primelor versete ale Coranului către profetul Muhammad .

Pe lângă postul tradițional, în timpul Ramadanului credincioșii se apropie mai mult decât oricând de Dumnezeul lor și încearcă să-și curețe sufletul prin rugăciuni, sacrificii și disciplină.

Nu are date fixe și este sărbătorită în timpul celei de-a noua luni a calendarului islamic, care depinde de ciclul lunar.

Când este Ramadanul 2023 și cât durează?

Ramadanul este a noua lună a calendarului islamic și este marcat de musulmanii din întreaga lume care postesc timp de 30 de zile.

Calendarul islamic se bazează pe cicluri lunare, spre deosebire de calendarul nostru gregorian, deci datele exacte ale Ramadanului se schimbă în fiecare an.

Pe baza calculelor astronomice, Ramadanul 2023  începe miercuri seară, 22 martie, și se încheie în seara de 21 aprilie 2023.

De-a lungul perioadei Ramadanului, musulmanii adulți cu corp și minte capabile vor posti 30 de zile între amurg și zori și își vor întrerupe postul cu o masă tradițională numită „Iftar”.

Acest post include abținerea de la a mânca sau a bea ceva și intimitatea sexuală până la apus.

Mulți observatori aleg, de asemenea, să stea departe de fumat, să ia medicamente și să mestece gumă în această fereastră de timp.

Aceste perioade de post pot varia de la 11 la 16 ore pe zi. Înainte de post în fiecare zi, musulmanii vor începe cu o masă înainte de post numită „suhur”, iar apoi vor începe „fajr”, prima rugăciune a zilei.

La amurg, musulmanii sărbătoresc cu masa cunoscută sub numele de „iftar”, care înseamnă „încălcarea postului”, împărtășită adesea cu familia și prietenii.

Se așteaptă ca musulmanii care au o sănătate mintală bună și au ajuns la vârsta pubertății să postească.

Cei care sunt bolnavi acut sau cronic, diabeticii, care călătoresc, care au menstruație, femeile însărcinate sau care alăptează nu trebuie să postească, la fel și copiii care nu au ajuns încă la pubertate și vârstnicii.

Slujbele de la moschee, denumite mukabelle, încep în fiecare dimineaţă. Musulmanii citesc Coranul şi predică în geamii. Seara, credincioşii musulmani participă din nou la slujbe, aşa-numitele teraavih. Pe toată durata postului, geamiile şi moscheile de pretutindeni sunt deschise în fiecare noapte.

Postul de Ramadan este una dintre cele cinci datorii ale musulmanilor, alături de mărturisirea credinţei, rugăciunea, acţiunile caritabile şi pelerinajul la Mecca. Toţi musulmanii trebuie să respecte aceste datorii.

Turiştii care sunt în ţările arabe nu trebuie să ţină acest post, însă există nişte etichete pe care trebuie să le respecte. Astfel, ei nu trebuie să mănânce, să bea, să fumeze sau să mestece gumă în public. Ei au la dispoziţie restaurante deschise sau zone de food court în mall-uri unde pot mânca.

Sfârşitul Ramadanului este marcat de Eid ul Fitr, un festival semnificativ care încheie postul. Sărbătoarea începe, de îndată ce Luna Nouă poate fi văzută pe cer. De Eid, musulmanii sărbătoresc îmbrăcându-se cu cele mai bune haine, participând la procesiuni mari, oferind cadouri şi având o masă mare în timpul zilei.

Musulmanii trebie să contribuie, de asemenea, cu o anumită sumă de caritate, astfel încât cei săraci să poată şi ei să sărbătorească sfârşitul posului. Tradiţia islamică spune că în perioada Ramadanului porţile paradisului sunt deschise, iar cele ale iadului se închid.