Raport CE: Independența sistemului judiciar este afectată de măsurile controversate încă în vigoare

Publicat: 30 sept. 2020, 15:49, de Aurel Drăgan, în ACTUALITATE , ? cititori
Raport CE: Independența sistemului judiciar este afectată de măsurile controversate încă în vigoare

Raportul asupra statului de drept al Comisiei Europene arată că măsurile controversate cu impact negativ asupra independenței sistemului judiciar sunt în continuare aplicate în România.

Exemplul dat este Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție, care este încă în funcțiune. Raportul consemnează și că Guvernul din acest an a continuat să afirme că va relua reformele întrerupte în perioada 2017-2019.

„În 2020, Guverul a continuat să-şi afirme angajamentul de a relua parcursul refomelor în sistemul judiciar după regresul din 2017 – 2019. Aceasta a dus la o scădere semnificativă a tensiunilor cu sistemul judiciar, Recenta numire a unor noi conduceri la parchetele – cheie ar putea crea condiţiile pentru o continuare mai eficientă a activităţii procurorilor. Progresul în ceea ce priveşte modificarea legislaţiei relevante a fost amânat din cauza pandemiei de COVID-19 şi a alegerilor la nivel naţional. Măsurile controversate cu impact negativ asupra independeţei sistemului judiciar continuă să fie aplicate,  cum ar fi Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie, care are ca atribuiţii exclusive anchetarea infracţiunilor comise de judecători şi procurori. Continuarea implementării acestor măsuri sporeşte incertitudinea în ceea ce priveşte funcţionarea sistemului judiciar, în special prin efectul lor combinat”, se arată în Raportul CE.

În opinia CE, unele dintre aceste măsuri pot avea impact negativ asupra resursei umane din sistemul judiciar  cu implicaţii asupra eficienţei acestuia. România are un cadru naţional cuprinzător pentru strategia anticorupţie, bazat pe larga participare a  actorilor instituţionali naţionali şi locali.

”În pofida progreselor înregistrate de România în lupta anticorupţie în ultima decadă, provocările cu care s-a confruntat sistemul judiciar în perioada 2017 – 2018 au ridicat semne de întrebare în ceea ce priveşte sustenabilitatea reformelor anticorupţie”, indică documentul CE.