Raport: Aproape jumătate din copii dispăruți sunt orfani. Minorii ajung să fie traficați prin complicitatea angajaților DGASPC

Publicat: 25 nov. 2020, 10:30, de Raluca I. Heroiu, în ACTUALITATE , ? cititori
Raport: Aproape jumătate din copii dispăruți sunt orfani. Minorii ajung să fie traficați prin complicitatea angajaților DGASPC

Un raport tragic arată că 40% dintre cazurile de minori dispăruți sunt copii orfani care locuiesc în centre sociale. Statistica arată o stiuație și mai gravă: mulți minori ajung să fie traficați prin complicitatea angajaților DGASPC-urilor.

Datele au fost cuprinse într-un raport al Comisia parlamentară privind cazurile copiilor dispăruţi. Informațiile au fost strânse cu ajutorul audierilor autorităților și reprezentanților unor ONG-uri de profil.

Raportul arată că 40% din minorii dați dispăruți sunt orfani și se află în grija unor centre de plasament sau a unor centre pentru copii cu dizabilități.

Reprezentanții ONG-urilor atrag atenția că multe fete minore ajung pe mâna traficanților prin complicitatea angajaților DGASPC-urilor din țară. Tinerele

„În cadrul primei audieri a Comisiei ce a avut loc în data de 2 iulie 2020, domnul Chestor Eduard Mirițescu, împuternicit adjunct al Inspectorului General al Poliției Române, a declarat că, în urma statisticilor efectuate de această instituție, 40% din cazurile de minori dispăruți provin din centrele de protecție (centre de zi, centrele de plasament în regim rezidențial și/ sau centre de plasament în regim de urgență, centre de copii cu dizabilități, precum și în cazul copiilor aflați în plasment la asistenți maternali profesioniști sau aflați în plasamanent la rude/familii), toate acestea aflându-se în subordinea Direcțiilor Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului.

Totodată, situația este susținută și de declarațiile primite din partea organizațiilor neguvernamentale (ONG-uri) de specialitate audiate în data de 15 iulie 2020 (Fundația Reaching Out Romania și Fundația Ușa Deschisă), când au fost aduse la cunoștința Comisiei nereguli cu privire la situații care s-au petrecut de-a lungul timpului în anumite centre de asistență socială din România, situații care se mai regăsesc și astăzi, precum și legăturile pe care anumite persoane din structurile de conducere ale DGASPC-urilor le-ar avea în relația cu rețele ale traficului de persoane pentru racolarea minorilor în scopuri sexuale și în scopuri de cerșetorie.

În cadrul audierilor Comisiei ce au avut loc în data de 15.07.2020, au fost invitate două reprezentante ale unor ONG-uri care activează împotriva fenomenului traficului de copii, respectiv Iana Matei – președinte a Fundației Reaching Out Romania și Monica Boseff, președinte a Fundației Ușa Deschisă. Acestea au susținut că fetele minore «ies din țară cu documente false sau declarații la un notar plătit». Tinerele sunt «învoite» de reprezentanții din conducerea DGASPC-urilor și «scoase la produs de către traficanți». În ceea ce privește motivele care stau la baza unor astfel de evenimente abominabile, cele 2 reprezentante au precizat «lipsa de colaborare a reprezentanților DGASPC-urilor, precum și încurajarea acestora pentru fetele din centru de a pleca să facă bani»”, arată raportul Comisiei parlamentare de anchetă privind situaţia cazurilor copiilor dispăruţi, din Camera Deputaților.