Profesorul Didier Pittet, epidemiolog și șeful serviciului pentru controlul infecțiilor la Spitalele Universitare din Geneva, subliniază că un nou val Covid poate fi evitat prin revenirea la măsurile de protecție, ceea ce nu exclude vaccinarea, transmite Europe 1.
Comparativ cu alte țări, în Franța acoperirea vaccinală este una dintre cele mai bune, spune specialistul. „Dar această acoperire vaccinală este încă insuficientă pentru a stopa circulația virusului sau, în orice caz, să o oprească într-o manieră foarte semnificativă”, adaugă prof. Didier Pittet. În opinia epidemiologului, vaccinarea stopează transmiterea, dar este încă o proporție de populație care nu a fost niciodată în contact cu virusul și care ar putea să se infecteze sau să-l transmită.
Specialistul epidemiolog spune că este necesară revenirea la măsurile de protecție, la regulile-barieră în fața virusului. Unele țări – ca Germania, Austria, Olanda -, suferă la ora actuală din cauza noului val tocmai pentru că au abandonat aceste măsuri, subliniază prof. Pittet.
De asemenea, specialistul se referă la testarea gratuită, care este cea mai ușoară metodă de promovare la scară largă. Această metodă ajută la înțelegerea și ținerea sub control a pandemiei, concluzionează prof. Pittet.
Serbia a fost adăugată la certificatul digital COVID al UE. Bruxelles/Belgrad, 15 noiembrie 2021 – Comisia Europeană (CE) a adăugat astăzi Serbia, precum și Georgia, Moldova și Noua Zeelandă, pe lista de călătorie a țărilor cu certificatul digital COVID al UE, devenind țara terță a regiunea Balcanilor de Vest în lista totalizând 49 de țări până în prezent.
Chișinău, 15 noiembrie /MOLDPRES/ – Echipament special pentru secvențierea virusurilor, achiziționat cu sprijinul UE și al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), a fost donat astăzi Agenției Naționale de Sănătate Publică (ANSP). Odată ce acest echipament va fi pus în funcțiune, Moldova nu va mai fi nevoită să trimită probe biologice la laboratoarele din regiune, pentru a detecta tulpinile noului tip de coronavirus care se răspândesc în țară. Certificatele de vaccinare COVID-19 emise de autoritățile sanitare din Moldova, Georgia, Noua Zeelandă și Serbia vor fi recunoscute în Uniunea Europeană.