Rata anuală a inflației a coborât la 2,7% în august

Rata anuală a inflației a continuat să coboare în august și a ajuns la 2,7%, comparativ cu 2,8% în iulie. Mărfurile alimentare s-au scumpit cu 5,45%, serviciile cu 2,97%, iar mărfurile nealimentare cu 0,75%, conform datelor Institutului Național de Statistică.

Comparativ cu august 2019, indicele armonizat al prețurilor de consum (IAPC) este de 2,5%, cu o rată medie a prețurilor în ultimele 12 luni (septembrie 2019 – august 2020) față de precedentele 12 luni de 3,1%. Rata medie lunară din cest an, în primele opt luni, s-a situat la 0,2%, jumătatea față de cea înregistrată în primele opt luni din 2019, de 0,4%.

Inflație de 2,7% în 2020

Rata anuală a inflației IPC pentru sfârșitul anului curent și al anului viitor este prognozată la 2,7% și, respectiv, la 2,5%, potrivit Raportului asupra inflației publicat de Banca Națională a României.

„Contribuţia estimată a modificării impozitelor indirecte este de 0,2 puncte procentuale la sfârşitul anului curent şi de 0,4 puncte procentuale la finele celui viitor. Rata medie anuală a inflaţiei IPC îşi va continua parcursul descendent din prima jumătate a anului curent, dar într-un ritm mai atenuat, fiind anticipată să atingă 2,5% la orizontul proiecţiei, trimestrul II 2022”, se menţionează în raport.

Potrivit BNR, comparativ cu Raportul anterior, revizuirile pentru rata anuală a inflaţiei IPC sunt minore. Valoarea anticipată pentru finele anului curent este mai redusă cu 0,1 puncte procentuale, în condiţiile reevaluării descendente a contribuţiei componentelor exogene ale coşului de consum, care contrabalansează proiectarea la acest orizont a unor valori uşor mai ridicate în cazul inflaţiei de bază. Pentru finele anului viitor, prognoza este similară celei precedente. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole