Ratele creditelor în lei cresc după ce ROBOR s-a majorat până la 2,13%

Publicat: 13 oct. 2021, 16:05, de Otilia Caloian, în ESENȚIAL , ? cititori
Ratele creditelor în lei cresc după ce ROBOR s-a majorat până la 2,13%

Banca Națională a României (BNR) a anunțat, miercuri, un indice ROBOR la trei luni de 2,13%, în urcare de la 1,81% în urmă cu o săptămână. Creșterea de peste 17% se va reflecta în dobânzile creditelor contractate înainte de luna mai 2019, pentru care ROBOR este încă valabil.

Cei mai afectați vor fi românii care au credite în lei. Tendința de creștere va continua atât la rate, cât și la cursul valutar. Creșterile de la gaze, energie electrică și combustibil au repercusiuni și la celelalte prețuri. Deocamdată, românii vor scoate puțini bani în plus la plata creditelor, dar se vor simți majorările, ca urmare a măsurilor BNR de scumpire a banilor pentru combaterea inflației”, a explicat, pentru ziarul Puterea, analistul economic Corneliu Cojocaru.

Indicele ROBOR la trei luni a înregistrat azi o nouă creștere, ajungând la pragul de 2,13%. Luni, nivelul indicelui ROBOR era de 2,11%, iar la începutul săptămânii trecute, acesta era cotat la 1,81%. Față de nivelul de acum o săptămână, ROBOR la trei luni este mai mare cu 17,6%.

Ca o comparație a creșterii acestui indice, care influențează calcularea dobânzilor la creditele în lei, acesta era, în luna septembrie a anului trecut, la un nivel de 1,65%.

ROBOR nu mai este utilizat la acordarea de împrumuturi noi cu dobânzi variabile din mai 2019, dar chiar și așa încă este indicatorul cel mai folosit la calcularea ratelor românilor. Sunt mai mulți factori care influențează valoarea acestui indice, dintre care cele mai importante sunt inflația și dobânzile de politică monetară.

ROBOR a fost introdus în anul 2010 și este indicatorul cel mai des utilizat în calcularea dobânzilor creditelor luate în lei în țara noastră. În funcție de acest indice, toate băncile comerciale stabilesc ratele lunare pe care vor trebui să le plătească cei ce au credite variabile în derulare, luate în lei înainte de luna mai 2019.

Otilia Caloian și-a început cariera jurnalistică la începutul anilor 2.000. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Facultatea de Finanțe-Bănci. Este specializată în jurnalismul economic și de ... vezi toate articolele