Război comercial SUA-UE: cine câștigă și cine pierde din planul de represalii al UE

Publicat: 22 iul. 2025, 21:40, de Nitulescu Gabriel, în ECONOMIE , ? cititori
Război comercial SUA-UE: cine câștigă și cine pierde din planul de represalii al UE

Uniunea Europeană (UE) se pregătește pentru un nou val de represalii economice împotriva Statelor Unite, ca răspuns la tarifele americane impuse recent. Potrivit documentelor consultate de Politico, cel de-al doilea pachet tarifar european vizează bunuri americane în valoare de aproximativ 72 de miliarde de euro, după ce prima propunere, formulată în mai, ridica miza la 95 de miliarde.

Deși impactul general rămâne masiv, presiunile intense ale lobby-urilor europene au determinat Comisia Europeană să elimine de pe listă anumite produse strategice, mai ales din sectoarele sănătății, tehnologiei și agriculturii, arată Politico.

Cine pierde: industrie grea și tehnologie de vârf

Cei mai afectați de măsurile de retorsiune sunt exportatorii americani de:

  • Aeronave și echipamente aeronautice, în valoare de peste 10 miliarde de euro;

  • Autoturisme, un sector deja tensionat de politicile protecționiste ale ambelor părți;

  • Dispozitive medicale, inclusiv echipamente chirurgicale și de diagnosticare, care rămân parțial pe lista tarifelor.

În total, bunurile industriale vizate de noile măsuri însumează aproximativ 66 de miliarde de euro, ceea ce reprezintă covârșitoarea majoritate a contramăsurilor. Restul de 6 miliarde de euro se referă la produse agricole și alimentare, unde tarifele vor afecta în special produsele procesate.

Cine câștigă: sănătatea și agricultura respiră ușurate

Revizuirea listei tarifare a adus însă și un val de victorii pentru anumite sectoare, în special în urma presiunilor din partea industriei de sănătate. Printre produsele eliminate complet din versiunea finală a planului UE se numără:

  • Reactivii de laborator și turbinele cu gaz, considerate inițial ca fiind puternic afectate;

  • Aparatele cu raze X, ață chirurgicală, materiale pentru separarea țesuturilor, scaune cu rotile și scutere pentru persoane cu dizabilități;

  • Semințele de soia (componentă-cheie a schimburilor agroalimentare transatlantice).

Deciziile au fost salutate de grupurile de lobby care avertizau asupra efectelor colaterale grave asupra pacienților și fermierilor europeni.

 Tehnologia scapă (parțial) de tăvălugul tarifar

Un alt sector care a beneficiat de revizuiri este cel al tehnologiei informației:

  • Computerele și echipamentele pentru procesarea datelor au fost în mare parte scoase de pe lista de sancțiuni;

  • Echipamentele utilizate pentru fabricarea semiconductorilor — esențiale pentru industria europeană de tehnologie — au fost și ele protejate.

Aceste excepții de la măsurile tarifareexcesive sunt considerate cruciale într-un moment în care UE își consolidează autonomia strategică în domeniul digital și încearcă să-și reducă dependența de furnizorii extra-europeni.

Presiunea timpului: Acord sau conflict total?

Contextul geopolitic tensionat adaugă presiune suplimentară negocierilor. Cu doar câteva zile înainte de termenul limită din 1 august, impus pentru un acord comercial transatlantic, retorica dură a președintelui Donald Trump face ca riscul unui război comercial extins să fie mai aproape ca oricând.

Trump a amenințat deja cu un nou tarif vamal de 30% asupra unor importuri europene, iar Comisia Europeană se pregătește să contraatace. În lipsa unui compromis de ultim moment, relațiile economice transatlantice s-ar putea confrunta cu cea mai serioasă criză a ultimilor zece ani.

Următoarele zile vor fi decisive. Dacă Washingtonul și Bruxelles-ul nu ajung la un acord, Europa va intra într-o confruntare economică de proporții cu un aliat strategic, dar și cu un partener comercial indispensabil.