LIVE A șasea zi de război în Ucraina. Bombardamente în Kiev, blocuri de locuințe lovite. Mii de oameni încearcă să fugă din oraș

Este a șasea zi a războiului pe care Rusia îl poartă în Ucraina. Noaptea trecută au avut loc bombardamente intense asupra principalelor orașe ucrainene, Kiev și Harkov.

La Ohtîrca, 70 de militari ucraineni au fost uciși după un atac al artileriei ruse asupra bazei lor. Alarmele anti-aeriene au sunat și în patru regiuni din vestul țării, una dintre ele aproape de granița cu Polonia.

 Într-un nou mesaj, președintele Volodimir Zelenski acuză Rusia de crime de război. El a cerut Uniunii Europene să aprobe aderarea imediată a țării sale.  Potrivit unor noi imagini surprinse de satelit, coloana formată din câteva sute de vehicule militare ruseşti care avansează în direcţia Kiev se întinde, de fapt, pe o lungime de 64 de kilometri.

Update 17:15 Oficial rus anunță că vor urma bombardamente în Kiev, cere populației să plece

Bombardamentele au și început, fiind lovite blocuri de locuințe, conform imaginilor primite de la fața locului. Mii de cetățeni ai orașului se află în gări și încearcă să plece din Kiev. Inclusiv turnul televiziunii din Kiev pare a fi fost lovit de bombele rușilor.

Primarul Kievului, Vitali Kliciko, a avertizat marţi că situaţia la Kiev este ”periculoasă”, în timp ce trupele ruse continuă să se apropie şi este în curs de consolidare apărarea oraşului, cu amenajarea de fortificaţii şi posturi de control, iar preşedintele Volodimir Zelenski a numit un responsabil militar pentru capitală, transmite agenţia EFE.

”Pe măsură ce inamicul se apropie, situaţia la Kiev devine tot mai periculoasă. Combatanţii noştri, unităţile de Apărare Teritorială luptă eroic pentru pământul nostru. Ne consolidăm apărarea. Se instalează fortificaţii şi posturi de control la intrările în oraş. Şi vă îndemn pe toţi să rămâneţi calmi. Vă rog, nu ieşiţi decât dacă auziţi sirena de raid aerian”, a spus Kliciko într-un mesaj adresat locuitorilor capitalei ucrainene.

El a precizat că serviciile esenţiale funcţionează în continuare la Kiev, dar metroul şi transportul de suprafaţă şi-au redus programul de funcţionare ca urmare a instituirii interdicţiei de circulaţie între orele 20:00 şi 08:00.

Un lung convoi militar rus a fost detectat luni din satelit în apropiere de Kiev. Conform imaginilor difuzate de compania Maxar Technologies, convoiul se întindea pe o lungime de 64 de kilometri şi era format din transportoare blindate, piese de artilerie şi alte vehicule militare, fiind localizat în apropierea bazei aeriene Antonov, la circa 30 de kilometri de centrul Kievului.

Apărarea capitalei este organizată de generalul Mikola Jirnov, numit de preşedintele Volodimir Zelenski comandant al administraţiei militare din Kiev. Într-o intervenţie în care a anunţat această numire, Zelenski a estimat că oraşele Harkov şi Kiev sunt acum ţintele cele mai importante ale Rusiei.

UPDATE 14:02 Ambasada Ucrainei la Bucureşti a anunţat bilanțul victimelor în rândul civililor, de duminică până marţi:

352 de morți (inclusiv 14 copii)

peste 1.680 răniți

Doar în Kiev au fost ucişi, de la începerea conflictului până duminică, 9 civili (printre care un copil), 4 persoane a căror identitate este necunoscută şi 18 persoane care luptau pentru apărarea teritoriului.

În capitala Ucrainei au fost rănite 106 persoane, 47 civili, inclusiv 3 copii. Ambasada Ucrainei aminteşte că 16 copii au fost ucişi de la începutul invaziei.

Potrivit comunicatului misiunii diplomatice, în perioada 24-28 februarie, inamicul a pierdut 5.300 de militari, au fost distruse 29 de aeronave, 29 de elicoptere, 191 de tancuri, 816 blindate, au fost doborâte 5 drone şi au fost lovite 2 nave militare.

UPDATE 13:27 Sancțiunile Occidentului nu vor schimba niciodată poziția Rusiei în privința Ucrainei, a anunțat marți Kremlinul.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că, deși negocierile între Moscova și Kiev au început, nu există planuri pentru o întâlnire între cei doi șefi de stat.

Peskov a respins acuzațiile privind lovituri asupra țintelor civile și folosirea bombei termobarice, potrivit Reuters, preluată de Guardian.

El a refuzat să facă o evaluare a situației militare din teren în a șasea zi de când Rusia a început o invazie în Ucraina, pe care Kremilinul o numește operațiune specială de demilitarizare și „denazificare” a țării.

Peskov a refuzat să comenteze, de asemenea, dacă Kremlinul consideră capitala ucraineană Kiev ca fiind sub control naziștilor.

UPDATE 13:22 Președintele Ucrainei spune că atacurile asupra orașului Harkov din estul Ucrainei echivalează cu terorism de stat comis de Rusia.

Adresându-se cetățenilor ucraineni, într-un mesaj video publicat pe Facebook, Volodimir Zelenski numește atacul Rusiei asupra Harkovului o crimă de război.

„Răul, înarmat cu rachete, bombe și artilerie, trebuie oprit imediat. Distrus economic. Trebuie să arătăm că omenirea este capabilă să se protejeze”, spune el.

Zelenski spune că apărarea capitalei țării, Kiev, este „prioritatea cheie” pentru stat.

„Kievul este special. Dacă protejăm Kievul, vom proteja statul. Aceasta este inima țării noastre. Și trebuie să bată în continuare. Și va continua să bată, astfel încât viața să triumfe.”, a spus Zelenski.

În mesajul său către ucraineni, Zelensky a descris și atacul de marți asupra pieței centrale din Harkov drept un atac terorist.

„Racheta către piața centrală este o teroare de-a dreptul, nedisimulata. Nimeni nu va ierta. Nimeni nu va uita. Această lovitură de la Harkov este o crimă de război. Harkov și Kiev sunt în prezent cele mai importante ținte pentru Rusia”, a mai spus Zelenski.

UPDATE 13:17 Un lider separatist din estul Ucrainei a declarat marți că forțele sale au ca scop încercuirea portului ucrainean Mariupol, a potrivit agenției de presă RIA, preluată de The Guardian.

„Sarcina pentru astăzi este să încercuim direct Mariupol”, a declarat liderul separatist din Donețk, Denis Pușilin, într-un interviu televizat.

Anterior, primarul din localitate a spus că orașul-port se află sub bombardamente constante, care au ucis civili și au deteriorat infrastructura.

UPDATE 13:15 Peste 20 de persoane au fost rănite într-o explozie în al doilea oraș ca mărime al Ucrainei, Harkov, a anunțat Serviciul de Urgență al Ucrainei într-un videoclip postat marți pe contul său oficial de Facebook.

„În urma bombardamentelor de artilerie, o clădire a administrației de stat și o clădire adiacentă au fost avariate. Oamenii sunt prinși sub dărâmături. Șeful operațiunilor de salvare spune că peste 20 de persoane au fost rănite”, a transmis un membru al serviciului în videoclip.

„La fața locului lucrează opt echipe de salvare de urgență, cu 80 de angajați și voluntari care îndepărtează resturile, le trag pentru a găsi răniții și morții. Operațiunea continuă”, a spus el, potrivit CNN.

UPDATE 13:10 Forța de Reacție a NATO este trimisă, pentru prima oară în istorie, în misiunea sa principală, consolidarea apărării Alianței. Primele elemente ale acestei forțe sosesc azi în România.

Criza din Ucraina se poate răspândi și în alte regiuni, a avertizat șeful diplomației UE

UPDATE 13:00 Înaltul reprezentant al UE pentru politică externă şi de securitate Josep Borrell a avertizat că actuala criză din Ucraina se poate răspândi şi în alte regiuni, precum Balcanii de Vest, Georgia şi Republica Moldova, scrie BTA. Rusia nu se va opri în Ucraina, iar „Moldova este una dintre țările în care credem că presiunea rusă poate crește în zilele următoare”, a mai spus luni Borrell în cadrul conferinței de presă de după reuniunea miniștrilor de externe a statelor membre UE.

UPDATE 12.41 Grupurile pentru drepturile omului și ambasadorul Ucrainei în Statele Unite au acuzat luni Rusia că îi atacă pe ucraineni cu bombe cu dispersie și bombe cu vid (termobarice), potrivit Reuters. Astfel de bombe sunt interzise de convențiile internaționale.

Oksana Markarova, ambasadorul Ucrainei în Statele Unite, a declarat reporterilor, după întâlnirea cu membrii Congresului SUA, că Rusia a folosit o armă termobarică, cunoscută sub numele de bombă cu vid, în invadarea țării sale.

UPDATE 12.32 Occidentul nu trebuie să construiască baze militare în nicio ţară din fosta Uniune Sovietică, a spus ministrul rus de externe Serghei Lavrov, relatează Reuters.

Lavrov a mai spus pentru de agențiile ruse de presă RIA și TASS că Moscova consideră „inacceptabil” faptul că unele țări europene găzduiesc „arme nucleare ale SUA” și că ia măsuri pentru a împiedica Ucraina să achiziționeze arme similare.

UPDATE 12.30 Un student indian a fost ucis marți în urma bombardamentelor asupra orașului Harkov, din estul Ucrainei, a anunțat Ministerul de Externe al Indiei, relatează Reuters.

„Secretarul de Externe face apel la ambasadorii Rusiei și Ucrainei pentru a reitera cererea noastră de trecere urgentă în siguranță pentru cetățenii indieni care se află încă în Harkov și în orașe din alte zone de conflict”, a spus purtătorul de cuvânt al ministerului, Arindam Bagchi.

UPDATE 11.56 Președintele Belarusului, Alexander Lukașenko, a declarat presei de stat că forțele sale nu se vor alătura trupelor rusești în invazia din Ucraina, relatează BBC.

Lukașenko, un aliat apropiat al lui Vladimir Putin, a spus că „armata belarusă nu ia parte la acțiunile militare și nu a făcut asta niciodată”.

„Conducerea rusă nu a ridicat niciodată această problemă cu noi – implicarea noastră în conflictul armat. Și nu intenționăm să participăm la această operațiune specială în Ucraina în viitor. Nu e nevoie de asta”, a mai spus el.

UPDATE 11.55 Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a spus că Rusia va continua „operațiunea militară specială”, așa cum este numită de Kremlin invazia în Ucraina, „până la atingerea obiectivelor stabilite”, potrivit agențiilor oficiale de presă TASS și Ria Novosti.

UPDATE 11.55 Aproximativ 520.000 de refugiați au plecat din Ucraina, în urma invaziei declanșate de Rusia, anunță ONU. Cei mai mulți dintre aceștia, 281.000 de oameni, au ajuns în Polonia, în Ungaria au intrat 94.000 de refugiați.

În România au ajuns 89.000 de oameni, din care aproximativ 50.000 au trecut mai departe, spre alte țări, potrivit Poliției de Frontieră.

Și în Republica Moldova au intrat 38.000 de refugiați.

UPDATE 11.36 Primarul orașului Mariupolul a spus marți că orașul-port se află sub bombardamente constante, care au ucis civili și a deteriorat infrastructura.

„Cartierele rezidențiale sunt bombardate de cinci zile. Ne lovesc cu artilerie, ne bombardează cu rachete Grad, ne lovesc cu forțele aeriene”, a spus Vadim Boicenko, citat de The Guardian.

„Infrastructura civilă e avariată, îșcoli, case. Sunt mulți răniți. Femei, copii sunt uciși”, a mai spus el.

UPDATE 11.30 Apar noi imagini pe rețelele sociale cu atacuri rusești asupra unor cartiere rezidențiale. Rachetele trase de ruși au lovit clădiri rezidențiale, în orașul Herson. Mai devreme, clădirea Consiliului Local din Harkov a fost distrusă de o rachetă.

UPDATE 11.00 Liderul cecen Ramzan Kadîrov, aliat al preşedintelui rus Vladimir Putin şi care sâmbătă a confirmat trimiterea de combatanţi în Ucraina, a recunoscut marţi că doi luptători ceceni au fost ucişi în invazia lansată de Rusia acum şase zile împotriva ţării vecine.

„Despre victime. Din nefericire, s-au înregistrat pierderi între cei născuţi în Republica Cecenia. Doi au murit, şase au fost răniţi”, a scris Kadîrov pe contul său de pe Telegram, şi a adăugat că orice ordin al Kremlinului „va fi dus la îndeplinire de băieţii noştri, oricare ar fi el”.

UPDATE 10.54 Google Europe a anunțat că blochează canalele YouTube conectate la Russia today și Sputnik în toată Europa, cu efect imediat.

„Va dura timp pentru ca sistemele noastre să se intensifice complet. Echipele noastre continuă să monitorizeze situația non-stop pentru a lua măsuri rapide”, anunță compania.

Ucraina cere noi sancțiuni împotriva Rusiei. Kuleba: Putin comite crime de război din furie

UPDATE 10.50 Ministrul ucrainean de Externe, Dmytro Kuleba, cere mai multe sancțiuni internaționale împotriva Rusiei, după atacul „barbar” asupra orașului Harkov, relatează The Guardian.

„Rachete barbare rusești atacă Piața Libertății din centrul și cartierele rezidențiale din Harkov. Putin nu poate distruge Ucraina. El comite crime de război din furie, ucide civili nevinovați”, a scris Kuleba pe Twitter.

„Lumea poate și trebuie să facă mai mult. Creșteți presiunea, izolați Rusia complet”, a scris el.

Guvernatorul regiunii Harkiv, Oleg Sinegubov, a spus că atacurile rusești cu rachete au lovit centrul orașului, inclusiv zonele rezidențiale și clădirea administrației regionale.

Synegubov a adăugat că Rusia a lansat rachete Grad și rachete de croazieră asupra Harkovului, dar că apărarea orașului rezistă.

„Astfel de atacuri sunt un genocid al poporului ucrainean, o crimă de război împotriva populației civile”, a spus el.

UPDATE 10.45 75% din forțele armate ruse au intrat în Ucraina, spune Jack Watling, cercetător în domeniul războiului și al științelor militare la Royal United Services Institute.

Cifra de 75% a fost avansată și de un înalt oficial american din domeniul apărării.

Watling a spus că un corp mare de trupe rusești înaintează spre sud, din Belarus, și începe să stabilească condițiile pentru a putea efectua un asalt asupra Kievului.

UPDATE 10.44 Nu avem de ce să ne temem de amenințările nucleare venite din partea lui Vladimir Putin, spune președintele american Joe Biden. Este reacția venită după ce Kremlinul a ordonat creșterea gradului de alertă pentru forțele nucleare. Potrivit evaluării din acest moment, administrația de la Washington nu vede niciun motiv pentru a-și schimba propriile niveluri de alertă.

UPDATE 09.28 Guvernul Ucrainei a anunțat că intenționează să vândă obligațiuni, începând de astăzi, pentru a-și finanța forțele armate care apără țara de invazia rusă, relatează BBC.

Ministerul de Finanțe al Ucrainei a scris pe Twitter că fiecare obligațiune, cu termen de un an, va avea o valoare nominală de 1.000 de grivne ucrainene (33,27 dolari) și că rata dobânzii oferită investitorilor va „fi determinată în cadrul unei licitații”.

„Veniturile din obligațiuni vor fi folosite pentru a satisface nevoile Forțelor Armate ale Ucrainei”, a adăugat acesta.

UPDATE 08.50 Orașul Herson din sudul Ucrainei este „înconjurat” de trupe rusești, potrivit primarului Igor Kolikaiev și jurnalistei Aliona Panina de la Kyiv Independent.

„Armata rusă a stabilit puncte de control la intrările în Herson. Herson a fost și va fi al Ucrainei”, a scris primarul pe Facebook.

Jurnalista Aliona Panina a declarat pentru un post tv că aprovizionarea magazinelor cu alimente este dificilă, pentru că depozitele sunt situate în afara orașului. Localnicii beneficiază de apă și curent.

„Orașul este practic înconjurat, sunt o mulțime de soldați ruși și echipamente militare în toate părție, au stabilit puncte de control la ieșiri”, a declarat jurnalista.

UPDATE 08.35 Președintele Klaus Iohannis spune că România sprijină „pe deplin” integrarea Ucrainei, a Republicii Moldova și a Georgiei, la UE. Declarația vine după ce Ucraina, aflată sub invazia Rusiei, a semnat cererea de aderare la Uniunea Europeană.

UPDATE 08.15 70 de militari ucraineni au fost uciși la Ohtîrca, după un atac de artilerie asupra bazei lor.

Oficialii ucraineni au confirmat că cel puţin 70 de soldaţi au fost ucişi duminică, într-un atac de artilerie al forțelor ruse asupra bazei lor militare, relatează BBC.

Atacul a avut loc la Ohtîrca, în regiunea Sumî, care este în prezent asediată de forțele ruse.

Luni, echipele de salvare căutau încă printre ruine încercând să găsească supraviețuitori. Parlamentul Ucrainei a postat pe Twitter un omagiu adus militarilor, spunând: „Glorie eternă eroilor Ucrainei”. În postare se arată că militarii au fost uciși cu rachete Grad.

UPDATE 07:15 Atacurile armatei ruse asupra capitalei Kiev şi a oraşului Harkov au continuat peste noapte, scrie Agerpres.

La Harkov, forţele ruseşti au aruncat în aer substaţii, a declarat primarul oraşului Ihor Terekhov, citat de agenţia de presă Ukrinform. Se pare că aceste atacuri au cauzat probleme în alimentarea cu energie electrică şi apă.

Agenţia de ştiri UNIAN a raportat distrugerea etajelor superioare a două clădiri înalte.

Informaţiile nu au putut fi verificate în mod independent.

În acelaşi timp, trupele ruse au înaintat spre capitală. Situaţia rămâne tensionată, a scris pe Facebook statul major al armatei ucrainene.

Serviciul de informaţii ucrainean a anunţat începerea unui atac asupra oraşului Herson din sudul Ucrainei.

UPDATE 07:00 O coloană de tancuri ruseşti a fost depistată în noaptea de luni spre marți afara Kievului. Convoiul se întinde pe o lungime de 64 de km. Imaginile din satelit au fost transmise de compania de supraveghere Maxar.

Imaginile din satelit arată că un convoi militar rusesc care a ajuns la periferia Kievului are o lungime de 64 de km. (Maxar Technologies). FOTO: CNN

Imaginile din satelit realizate de compania Maxar prezintă un convoi militar rusesc la nord de Kiev, care se întinde pe aproximativ 64 km. Convoiul este substanţial mai mare faţă de raportările iniţiale făcute în cursul zilei de luni.

Maxar a declarat că în sudul Belarusului, la mai puţin de 32 km nord de graniţa cu Ucraina, au fost observate alte forţe terestre şi unităţi de elicoptere sol-aer.

Coloana conţine sute de vehicule blindate, tancuri, artilerie şi vehicule de sprijin logistic, relatează Reuters.

Mai multe explozii s-au auzit peste noapte în orașe din întreaga țară.

UPDATE 01:00 Imagini surprinse din satelit arată un convoi uriaş de vehicule militare ruseşti, cu o lungime totală estimată la 27 de kilometri, care avansează în direcţia Kievului, informează Reuters.

Imaginile din satelit realizate luni au arătat că forțele terestre ruse continuă să se apropie de capitala Ucrainei. Conform companiei Maxar Technologies convoiul, format la marginea de est a aeroportului Antonov, conținea sute de vehicule blindate, tancuri, artilerie tractată și vehicule de sprijin logistic și se deplasa spre sud, în direcţia Kievului.

Forțele terestre ruse au continuat să se apropie de capitala Ucrainei cu un convoi militar care se întindea pe o lungime de 27 de kilometri. Foto: Profimedia

Concomitent, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a criticat într-o declarație făcută luni planurile UE de a furniza arme Ucrainei, adăugând că Rusia va continua să își ducă la îndeplinire interesele sale naționale, în ciuda sancțiunilor internaţionale.

UPDATE 00:40 Președintele SUA, Joe Biden, a avut luni o teleconferință „securizată” cu liderii occidentali despre războiul din Ucraina și despre menținerea stabilității economice globale. Potrivit unui comunicat de presă de la Casa Albă, aliații au stabilit să asigure asistență pentru Ucraina și să impună „costuri severe” Rusiei. Aliații au convenit să facă toate eforturile pentru menținerea stabilității economice globale, inclusiv în ceea ce privește prețul energiei.

După convorbire, Biden a scris pe Twitter: „Am vorbit astăzi cu Aliații și partenerii noștri despre războiul neprovocat pe care Rusia îl poartă împotriva Ucrainei. Continuăm să oferim sprijin poporului ucrainean care își apără țara. Suntem pregătiți să continuăm să impunem Rusiei costuri foarte mari, în situația în care nu detensionează situația”.

UPDATE 00:37 Președintele Volodimir Zelenski a cerut într-un discurs susținut luni seara scoaterea Rusiei din Consiliul de Securitate ONU: „Răul, înarmat cu rachete, bombe și artilerie, trebuie oprit imediat. Distrus din punct de vedere economic. Pentru a arăta că omenirea este capabilă să se apere. Ucid oameni în Cernihiv, Mariupol, Donețk”, a declarat el.

„Un stat care comite crime împotriva civililor nu poate fi un membru al Consiliului de Securitate ONU. Pentru un astfel de stat, intrarea în toate porturile, canalele și aeroporturile din lume trebuie oprită”, a mai declarat președintele ucrainean.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Wizz Air introduce trei curse noi din Cluj Napoca

Care este numărul de telefon al Wizz Air pentru România fără...

Călătorii care au întrebări sau nelămuri legate de rezervările de bilete de avion de la Wiz Air întâmpină, de regulă, dificultăți în a contacta...

Cine este candidatul AUR la șefia Consiliului Județean Maramureș

În deplasările sale prin țară, liderul AUR George Simion urmărește și identificarea unor candidați pentru alegerile locale, atât la primării, dar și la consiliile...