Războiul „a ajuns” și în spațiu

Publicat: 18 mart. 2022, 21:00, de Puterea.ro, în Internațional , ? cititori
Războiul „a ajuns” și în spațiu

Agenția Spațială Europeană a anunțat că a suspendat misiunea ruso-europeană pe Marte din cauza invaziei Rusiei în Ucraina.

Deplângem profund victimele umane și consecințele tragice ale agresiunii împotriva Ucrainei. Deși recunoaște impactul asupra explorării științifice a spațiului, ESA este pe deplin aliniată cu sancțiunile impuse Rusiei de statele sale membre”, a transmis ESA într-un comunicat, potrivit CNN.

În timpul ședinței sale de la Paris, consiliul de conducere al ESA „a recunoscut imposibilitatea actuală de a desfășura cooperarea în curs cu (agenția spațială a Rusiei) Roscosmos în misiunea rover ExoMars cu o lansare în 2022 și a mandatat directorul general al ESA să ia măsurile corespunzătoare pentru suspendarea activităților de cooperare”, se mai arată în comunicat.

În ciuda suspendării misiunii pe Marte, ESA a precizat că programul Stației Spațiale Internaționale „continuă să funcționeze. Scopul principal este de a continua operațiunile sigure ale ISS, inclusiv menținerea siguranței echipajului”.

În prezent, la bordul avanpostului care orbitează planeta trăiesc și lucrează patru astronauți NASA, doi cosmonauți ruși și un astronaut european.