Reacții internaționale după masacrul de la Bucha. Zi de doliu național în Republica Moldova

Maia Sandu, președinta Republicii Moldova, spune că este șocată de masacrul comis de invadatorii ruși în orașul ucrainean Bucha și a anunțat că decretează zi de doliu național în memoria victimelor de până acum ale războiului din Ucraina.

„Suntem şocaţi, alături de o lume întreagă, de masacrul din oraşul Bucea. Moldova condamnă cu fermitate aceste crime împotriva umanităţii, la fel cum condamnă acest război ilegal şi neprovocat, declanşat de Federaţia Rusă împotriva Ucrainei”, a scris Maia Sandu într-o postare publicată pe pagina ei de Facebook.

Preşedinta Republicii Moldova a mai anunţat că luni va fi „zi de doliu naţional în memoria tuturor vieţilor nevinovate pierdute, în ultimele 39 de zile, în Ucraina”.

Zelenski: Acesta este un genocid

Președintele Volodimir Zelenski calificat crimele comise de invadatorii ruși la Bucha drept un genocid și a spus că Rusia urmărește distrugerea și exterminarea poporului ucrainean pentru că acesta nu a vrut să se supună voinței Kremlinului, relatează CNN.

„Acesta este un genocid”, a spus președintele ucrainean, duminică, după apariția imaginilor greu de privit cu atrocitățile comise de ruși în orașul Bucha, în regiunea Kiev.

„Eliminarea unei întregi națiuni și a poporului. Noi suntem cetățeni ai Ucrainei. Avem mai mult de 100 de naționalități. Este vorba de distrugerea și de exterminarea acestor naționalități”, a spus Zelenski, referindu-se la crimele comise de ruși.

El a mai spus că motivul pentru care „Rusia urmărește să distrugă și să extermine poporul ucrainean” este pentru că acesta nu a vrut să „se supună politicilor Rusiei”.

„Toate acestea se întâmplă în Europa secolului 21. Este torturarea unei întregi națiuni”, a mai spus președintele Ucrainei.

„Mamele soldaților ruși ar trebui să privească imaginile. Priviți ce nemernici ați crescut. Criminali, jefuitori, măcelari”, a scris Zelenski.

Emmanuel Macron: Imaginile de la Bucha sunt intolerabile. Rusia trebuie să răspundă pentru aceste crime

Președintele Franței, Emmanuel Macron, a descris imaginile Masacrului de la Bucha drept „intolerabile” și spus că Rusia va trebui să răspundă pentru aceste atrocități pe care le-a comis împotriva poporului ucrainean, conform BBC.

Reacția președintelui francez vine după apariția imaginilor cu atrocitățile comise de soldații ruși în Bucha, un oraș din apropiere de Kiev. La Bucha, rușii au ucis sute de civili și le-au lăsat trupurile neînsuflețite pe străzi.

Ulterior, ministrul ucrainean de externe a cerut CPI să trimită o echipă care să investigheze crimele împotriva umanității comise de invadatorii ruși ai lui Vladimir Putin, pe care i-a numit „mai groaznici decât ISIS”.

Ministrul ucrainean de externe cere CPI să trimită o echipă care să investigheze masacrul de la Bucha

Ministrul ucrainean de externe cere Curții Penale Internaționale să trimită o echipă la Bucha și în alte orașe din regiunea Kiev pentru a strânge dovezi ale crimelor de război și crimelor împotriva umanității comise de invadatorii ruși.

„Cer Curții Penale Internaționale și altor organizații internaționale să-și trimită misiunile la Bucha și în alte orașe și sate eliberate din regiunea Kiev, în cooperarea cu autoritățile ucrainene, pentru a aduna cu rigurozitate toate dovezile care atestă crimele de război comise de Rusia”, a spus șeful diplomației ucrainene.

Dmitro Kuleba a subliniat că aceste dovezi vor fi folosite în tribunale străine și internaționale pentru a-i aduce în fața justiției pe cei care au comis aceste atrocități.

„Încă adunăm și căutăm cadavre, însă deja am găsit sute de morți. Trupuri neînsuflețite zac pe străzi. Au ucis civili care locuiau aici și care încercau să scape”, a spus Kuleba.

Ministerul de externe din Ucraina a vorbit despre crimele în masă ale armatei ruse, inclusiv ucideri, tortură, jaf și violuri.

„Ne este imposibil să ne imaginăm așa ceva în secolul XXI, dar se întâmplă în fața ochilor noștri. Rusia este mai groaznică decât ISIS.

Obișnuiam să spun că voi face toate eforturile să-i aduc pe cei vinovați în fața justiției, dar acum sunt convins că aceasta este o chestiune de viață pentru mine, și o voi urmări până la ultima suflare, până ce toți vor răspunde pentru ce au comis”, a spus Kuleba.

Bogdan Aurescu: Autorii atrocităților din Ucraina trebuie trași la răspundere de justiția internațională

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, cere ca autorii atrocităţilor comise în Ucraina în urma agresiunii ruse să fie traşi la răspundere de Curtea Penală Internaţională.

„Condamn cu tărie atrocităţile oribile comise în Bucea şi în alte oraşe din Ucraina ca urmare a agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei. Toţi autorii unor astfel de crime internaţionale trebuie să fie traşi la răspundere de justiția internațională. România sprijină pe deplin o anchetă amănunţită făcută de Curtea Penală Internațională”, a scris Aurescu, duminică, pe Twitter.

Rusia neagă masacrul de la Bucha

Rusia neagă că a comis crime împotriva umanității în Ucraina și numește imaginile greu de privit ale atrocităților comise de soldații ruși „o provocare” și „o nouă înscenare a Kievului pentru media occidentale”.

„Toate fotografiile și clipurile video publicate de regimul de la Kiev, prin care se acuză militarii ruși de «crime» în orașul Bucha, regiunea Kiev, sunt o altă provocare”, a scris ministerul apărării rus, citat de Reuters.

Rușii spun că imaginile și clipurile video sunt „un nou spectacol pus în scenă de regimul de la Kiev pentru media occidentale”.

Declarațiile revoltătoare ale regimului Putin vin după ce atrocitățile comise de ruși au fost condamnate drept crime împotriva umanității.

Ministerul rus susține că toți soldații ruși au părăsit Bucha în 30 martie și că civilii „au fost liberi să circule prin oraș sau să îl părăsească atâta timp cât s-a aflat sub controlul forțelor ruse”.

„Cât timp forțele armate ruse au controlat acest loc, niciun rezident local nu a suferit vreo violență”, susțin rușii.

Masacrul de la Bucha

Bucha este un mic oraș ucrainean situat la nord de capitala Kiev. Imaginile care surprind masacrul produs de soldații ruși sunt greu de privit.

Trupuri neînsuflețite zac aruncate pe străzi sau în canale. Autoritățile ucrainene vorbesc de un genocid.

Cel puţin 300 de civili au fost ucişi în timpul ocupaţiei militare ruse la Bucha. Majoritatea victimelor crimelor de război făcute de armata rusă în regiune au fost îngropate în gropi comune, în vreme ce unele cadavre încă se mai află pe străzile oraşului.

„La Bucha, am înhumat deja 280 de persoane în gropi comune, deoarece este imposibil să se facă acest lucru în cele trei cimitire ale municipalităţii, sub tirurile militarilor ruşi”, a declarat primarul oraşului, Anatoli Fedourk.

Ucrainenii au preluat controlul asupra întregii regiuni a Kievului după retragerea soldaţilor ruşi din oraşe-cheie din jurul capitalei.

Rusia a respins duminică acuzaţiile Ucrainei că a ucis civili în oraşul ucrainean Bucea din apropiere de Kiev şi susţine că imaginile cu cadavre sunt fabricate de Kiev.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...

Eveniment: 60 de universităţi din România îşi vor prezenta oferta educaţională...

Un număr de 60 de universităţi cu peste 6.000 de programe de studiu pentru licenţă, masterat şi doctorat îşi vor prezenta oferta educaţională online,...