Reactorul NuScale a trecut şi ultimul test în faţa reglementatorului american

Reactorul de tip NuScale a trecut şi ultimul test în faţa reglementatorului american şi practic va fi primul reactor modular mic din lume autorizat complet, inclusiv din punct de vedere al siguranţei în exploatare, astfel că România va avea acces la cea mai nouă tehnologie, a anunţat miercuri ministrul Energiei, Virgil Popescu.

„Astăzi a venit o veste bună de peste Ocean. Reactorul de tip NuScale a trecut şi ultimul test în faţa reglementatorului american şi practic va fi primul reactor modular mic din lume autorizat complet, inclusiv din punct de vedere al siguranţei în exploatare. Practic, România va avea acces la cea mai nouă tehnologie atât din punct de vedere al faptului că este de tip mic şi modular cât şi din punct de vedere al siguranţei şi securităţii în exploatare”, a precizat ministrul de resort în podcastul moderat de Ionuţ Cristache.

Virgil Popescu a arătat, de asemenea, că o decizie de finanţare de la EximBank va veni în această vară.

„În SUA am avut discuţii la nivel foarte înalt cu preşedintele EximBank. În urma discuţiilor de acolo, de la Departamentul de Stat, de la Departamentul pentru Comerţ, de la Departamentul pentru Energie a reieşit foarte clar că vom avea o decizie de finanţare în această vară, până în data de 13 septembrie, când începe noul an financiar în SUA iar ei doresc până atunci o să rezolve aceste aspecte”, a subliniat sursa citată.

Ministrul Energiei a explicat, în context, că acesta este un pas important pentru a deveni independenţi energetic.

Potrivit portalului World Nuclear News, prin certificarea de design, Comisia de Reglementare Nucleară (NRC) din SUA a stabilit că un design de centrală nucleară îndeplineşte toate cerinţele de siguranţă, indiferent dacă există o solicitare pentru construirea sau operarea unei centrale. Orice solicitare ulterioară pentru construirea şi operarea unei centrale care utilizează designul respectiv nu va mai trebui să răspundă la aspectele acoperite deja de certificarea de design ci numai la aspectele referitoare la amplasarea şi aspectele de mediu ale centralei propuse.

„Confirmarea designului şi siguranţei NuScale nu putea veni într-un moment mai crucial, când peste tot în lume oamenii se chinuie cu criză dublă a preţurilor volatile la energie şi schimbări climatice provocate de fenomene meteo extreme. Suntem încântaţi de continua recunoaştere a siguranţei tehnologiei noastre şi de potenţialul oferit de soluţia noastră fără emisii de carbon pentru a acoperi necesităţile comunităţii globale”, a declarat preşedintele director general de la NuScale, John Hopkins, citat de portalul menţionat.

În martie 2019, Nuclearelectrica şi NuScale au semnat un Memorandum de Înţelegere (MOU) pentru a evalua dezvoltarea, licenţierea şi construcţia unui SMR NuScale în România, iar în data de 9 octombrie 2020 România a semnat cu SUA un Acord Interguvernamental (IGA) în domeniul proiectelor de energie nucleară, care a fost ratificat şi de Parlamentul României, prin Legea nr. 199/2021, având o largă susţinere şi fiind adoptat cu majoritate de voturi.

De asemenea, în octombrie 2020, US Exim Bank şi-a exprimat, prin intermediul unui MoU (Memorandum de Înţelegere), cu Ministerul Energiei, interesul de a finanţa proiecte mari de investiţii în România, inclusiv cele nucleare, în valoare totală de 7 miliarde de dolari.

Pe 4 noiembrie 2021, la COP26, NuScale şi Nuclearelectrica au semnat un acord de colaborare pentru a avansa implementarea primului reactor modular de mici dimensiuni în Europa şi la începutul anului 2021 Nuclearelectrica a primit fonduri USTDA în valoare de 1,2 milioane de dolari pentru a identifica şi evalua potenţialele amplasamente pentru reactoare modulare mici.

În mai 2022, în urma finalizării studiului, au fost identificate mai multe potenţiale amplasamente adecvate. Amplasamentul fostei termocentrale de la Doiceşti, judeţul Dâmboviţa, a obţinut toate calificările în ceea ce priveşte securitatea şi respectă pe deplin criteriile de amplasare cerute de standardele internaţionale şi naţionale.

Pe 24 mai 2022, Nuclearelectrica, NuScale şi E-Infra (proprietarul amplasamentului) au semnat un Memorandum de Înţelegere pentru a analiza dezvoltarea primului reactor modular mic (SMR) din România pe amplasamentul fostei termocentrale de la Doiceşti, judeţul Dâmboviţa.

Nuclearelectrica S.A. este compania naţională din România care produce electricitate, căldură şi combustibil nuclear, care funcţionează sub autoritatea Ministerului Energiei din România, statul deţinând 82,49% din acţiuni şi alţi acţionari 17,50%, după listarea companiei la Bursa de Valori Bucureşti în 2013.

Nuclearelectrica are un rol major la nivel naţional, contribuind cu peste 18% din energia nucleară la producţia totală de energie şi cu 33% la producţia de energie fără carbon din România.

Mai multe articole...

Cele mai noi articole

Premierul Marcel Ciolacu: Magazinele nu vor fi închise în weekend

Premierul Marcel Ciolacu a respins propunerea de închidere a magazinelor în weekend, subliniind că societatea nu susține această măsură. Micii comercianți au cerut Guvernului să...

ANUNȚ

ANIF–Filiala Teritorială Ialomiţa cu sediul în municipiul Slobozia, strada Cuza Vodă, nr.5, judeţul Ialomiţa, organizează licitaţie pentru valorificarea prin vânzare a unui lot format...