Recalcularea pensiilor întârzie. Sute de mii de pensionari încă aşteaptă deciziile
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/05/batrani-pensionari-shutterstock_2523731195.jpg)
Procesul de recalculare a pensiilor, care vizează aproximativ 463.000 de pensionari din România, înregistrează întârzieri semnificative, deși autoritățile promiseseră inițial că acesta va fi finalizat în luna martie.
Sute de pensionari, în aşteptare
La aproape patru luni distanță, aplicația informatică necesară pentru recalculare se află abia în faza de testare, ceea ce blochează întregul proces.
În special, sunt afectați pensionarii care au depus documente suplimentare pentru a valorifica veniturile nepermanente — cum sunt sporurile, bonusurile sau alte sume care, conform legislației anterioare, nu erau incluse în baza de calcul a pensiei. Mulți dintre aceștia au trecut printr-un proces birocratic complicat pentru a aduna documentele necesare, în speranța unei pensii mai mari și a unei evaluări corecte a activității lor profesionale.
„Dorim să ne asigurăm că această aplicație răspunde tuturor cerințelor, acoperă toate situațiile care rezultă din dosarele concrete, dosare care reflectă viața, activitatea și veniturile realizate de aceste persoane”, a declarat Angelica Mihail, director de comunicare al Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP), pentru Digi24.
Ea a explicat că testarea aplicației are loc în prezent la nivelul caselor teritoriale de pensii, urmând ca implementarea completă să aibă loc ulterior.
În prezent, sistemul informatic nu este încă funcțional la nivel național, iar pensionarii nu pot beneficia de noile decizii de recalculare. Odată emisă decizia, plata diferențelor de pensie se va face retroactiv, începând cu luna următoare.
Până atunci, însă, peste 460.000 de români trebuie să aibă răbdare și să spere că întârzierile nu vor fi și mai mari.
Şi noul preşedinte, Nicușor Dan, a anunțat încă din prima zi după alegeri că va discuta cu ministrul Finanțelor, Tánczos Barna, despre mecanismele necesare recalculării pensiilor, în contextul unui deficit bugetar estimat de Comisia Europeană la 8,6% din PIB pentru 2025. Reforma fiscală, încă neadoptată de Guvern, ar putea influența această prognoză. Președintele ales a dat asigurări că nicio pensie nu va scădea în mandatul său, iar indexările vor fi discutate după reducerea deficitului. Pensiile și sustenabilitatea fiscală se află astfel printre temele centrale ale primelor sale întâlniri oficiale.