Recomandarea oncologului Dragoș Median pentru a preveni cancerul ovarian

Publicat: 09 mai 2023, 22:00, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Recomandarea oncologului Dragoș Median pentru a preveni cancerul ovarian

Pentru a reduce riscul de cancer ovarian, ”trebuie făcute consulturi ginecologice chiar și în absența semnelor”, recomandă medicul oncolog Dragoș Median.

Recomandarea medicului Median este esențială în condițiile în care cancerul ovarian provoacă cele mai multe decese și, dintre cancerele ginecologice, este asociat cu cele mai mici șanse de supraviețuire.

„Cancerul ovarian este o boală pentru care nu avem la dispoziție screening. Nu există niște teste pe care să le facem întregii populații pentru a descoperi boala în faze incipiente. Dacă vă uitați pe statistici, inclusiv în țările cu sisteme de sănătate performante, cancerul ovarian – în trei sferturi dintre cazuri – este diagnosticat în stadii avansate. Pentru că este o boală cu simptome extrem de înșelătoare, care te duc mai degrabă cu gândul în sfera digestivă și abdominală. Nu aș vrea să se înțeleagă că orice disconfort abdominal ar trebui atribuit unui posibil cancer de ovar – nu este o boală foarte frecventă. Dar trebuie făcute consulturi ginecologice chiar și în absența semnelor,” spune dr. Dragoș Median, oncolog, medic primar.

În ultimii ani, s-au făcut progrese și, totuși, statisticile arată că doar aproximativ jumătate dintre femei vor trăi cel puțin cinci ani după diagnosticare și doar aproximativ una din trei va trăi cel puțin 10 ani.

De reținut că, depistat în stadii incipiente, cancerul ovarian poate fi vindecat în 90-95% dintre cazuri.

Din păcate, la ora actuală, boala este diagnosticată în stadii avansate, când deja s-a răspândit la țesuturile din jur, și este depistată din ce în ce mai des la femei sub vârsta de 50 de ani.   

În țara noastră, trei femei mor din cauza cancerului ovarian.

De asemenea, Cezar Irimia, președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC), insistă asupra controalelor ginecologice anuale, mai ales dacă sunt antecedente în familie.

”Dacă simptomele au apărut deja, cancerul ovarian nu mai este într-un stadiu incipient. Atunci când vă adresați devreme medicului, puteți supraviețui”, transmite președintele FABC.

Simptome și factori de risc

În cazul cancerului ovarian, cele mai frecvente simptome sunt: durere la nivelul abdomenului și zonei pelviene, sângerări vaginale, tulburări digestive, balonare, creștere în volum a abdomenului, nevoie frecventă de a urina, edeme la nivelul picioarelor, senzație de sațietate instalată rapid, oboseală extremă.

Femeile care au o rudă de gradul 1 care a suferit de cancer au un risc de aproape două ori mai mare de a face cancer ovarian. În cazul femeilor cu cancer ovarian ereditar, boala apare cu aproximativ 10 ani mai devreme față de cele care nu au avut în familie un caz de cancer de ovar.

Factorii de risc pentru apariția cancerului ovarian sunt antecedente familiale (cancer ovarian, mamar etc.), vârsta de peste 50 de ani, mutații ale genelor BRCA1/2.