Recunoaşterea FACIALĂ, încotro?

Problema reglementării tehnologiei de recunoaștere facială s-a pus în mai multe rânduri şi la nivel de UE. La începutul acestui an Comisia Europeană anunţa că ia în considerarea interzicerea utilizării tehnologiilor de recunoaştere facială în spaţiul public, pentru următorii cinci, ani pentru a putea reglementa toate aspectele ce ţin de folosirea ei astfel încât să nu fie utilizată abuziv.

Iată că de curând IBM și-a anunțat decizia de a opri dezvoltarea sau de a cerceta tehnologiil bazate pe recunoaştere facială. A urmat retailerul online Amazon, care spune că va bloca accesul poliţiei la softul său de recunoaştere facilă. Preşedintele Microsoft Brad Smith a venit cu un anunţ similar: compania pe care o conduce nu va vinde soft-uri de recunoştere facială niciunui departament al poliţiei din SUA şi va continua să aibă această politică atâta timp cât această tehnologie nu va fi reglementată, conform BusinessInsider. Dar decizia celor de la IBM în legătură cu tehnologia recunoaşterii faciale pare să fie cea mai drastică, având în vedere că gigantul IT a anunţat că opreşte dezoltarea a astfel de softuri, potrivit startupcafe.ro.

Tehnologia IBM a intrat în ultimii ani în dotarea forţelor de ordine

„Compania IBM se opune puternic utilizării propriei tehnologii de recunoaştere facială pentru supravegherea în masă a populaţiei şi profilarea indivizilor pe criterii rasiale deoarece încalcă drepturile fundamentale ale omului şi libertatea personală. Tehnologia brevetată de IBM a intrat în ultimii ani în dotarea forţelor de ordine. În încercarea de a produce o reformă a justiţiei din Statele Unite, IBM nu va mai produce, cerceta şi oferi propriul sistem de recunoaştere facială”, a notat presa  internaţională. „Am susținut că guvernele ar trebui să pună în aplicare reglementări mai puternice pentru a guverna utilizarea etică a tehnologiei de recunoaștere facială, iar în ultimele zile, Congresul pare gata să accepte această provocare”, a transmis și Amazon într-un comunicat, potrivit BBC.

Anumite reguli…

Compania a spus că va permite în continuare organizațiilor care se ocupă cu combaterea traficului de persoane să utilizeze această tehnologie.

Această tehnologie permite, printre altele, ca toate feţele filmate de camerele montate în zonele publice (CCTV – sisteme TV cu circuit închis, webcam, telefoane mobile, ATMcam) să poată fi verificate în timp real cu bazele de date ale poliţiei pentru a descoperi infractorii aflaţi în urmărire. O nouă legislaţie ar urma să impună anumite reguli atât dezvoltatorilor de tehnologie, cât şi celor care folosesc informaţiile obţinute cu ajutorul ei. Mai mult, CE propune crearea unor instituţii abilitate, la nivelul fiecărei ţări membră UE, care să se ocupe cu monitorizarea acestor tehnlogii şi care să se asigure că regulamentul este pus în aplicare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Cine este șeful de serviciu secret care s-a înrolat la AUR

Partidul lui George Simion a început să atragă ca un magnet o serie de rezerviști militari, iar de curând a făcut o achiziție de...

Judecător unic în România: S-a pensionat a doua zi după ce...

Mişcare interesantă în Justiţia română, care devoalează interesele din dosarele cu miză. Judecătorul Nicolae Comaromi (FOTO) de la Tribunalul Timiş”, pensionat pe 22 decembrie...