Redacție la Bruxelles pentru jurnaliștii europeni

O redacţie comună pentru jurnaliştii agenţiilor de presă din țările membre ale Uniunii Europene va fi deschisă la Bruxelles anul viitor.

Proiect este dezvoltat de dpa şi AFP. Scopul înființării acestei redacții este combaterea fake-news-ului.

Un număr de 15 dintre cei 20 de reprezentanţi ai marilor agenţii de presă europene au răspuns afirmativ iniţiativei

Redacţia comună ar urma să primească mai mult de 20 de jurnalişti. Sediul fizic va fi la Bruxelles, în apropierea instituţiilor europene.

Redacția va avea o platformă online proprie. Jurnaliștii vor putea beneficia de programe de training pentru jurnalism multimedia şi de verificare a informaţiilor.

„Este clar pentru noi că este foarte important să lucrăm direct cu corespondenţii la Bruxelles şi cu jurnaliştii în general. În ultimul an, rolul agenţiilor de presă şi de comunicare a devenit chiar mai important. A existat şi o evoluţie negativă în ultimul an – veniturile din publicitate au scăzut între 30 şi 80%, în timpul primei carantine, cifre ulluitoare, şi, potrivit International Press Association, 223 de profesionişti din presă au părăsit Bruxelles sau nu şi-au înnoit acreditările pentru acest an, iar dintre aceştia, 127 sunt jurnalişti. UE trebuie să sprijine operatorii media în această fază de tranziţie”, a spus Jaume Duch Guillot, purtător de cuvânt al PE şi director general al departamentului de Comunicare.

Pentru finanțare au fost luate în calcul două variante, respectiv fonduri de la guvernele naţionale și bani din programe europene.

„În mod obişnuit, marile agenţii de presă colaborează cu cele mai mici, fac schimb de surse şi se consultă. Toate agenţiile ar lucra din acelaşi loc, fiecare pentru sine, dar jurnaliştii vor putea învăţa unii de la alţii, vor putea colabora”, a spus Peter Kropsch, director şi preşedinte al comitetului executiv al dpa.

De cealaltă parte, Christine Buhagiar, director pe Europa al AFP, a punctat că „agenţiile de presă trebuie să evolueze continuu pentru a se adapta pieţei” şi a subliniat că programele de training vor fi centrate pe podcasturi şi verificarea informaţiilor, tot mai necesară astăzi.

Nu va exista o restricţie privind numărul de agenţii dintr-o ţară care pot participa în proiect şi vor putea fi incluse şi cele din Marea Britanie.

„Europa este încă cel mai propice continent pentru libertatea presei, dar am văzut noul Index al organizaţiei Reporteri Fără Frontiere şi am observat că şi noi ne confruntăm cu probleme – violenţa împotriva jurnaliştilor a crescut şi există anumite evenimente îngrijorătoare în unele state membre. Cetăţenilor trebuie să le fie clar că libertatea presei nu face referire doar la presă. Ea protejează fiecare cetăţean, asigură pluralismul, drepturi fundamentale”, a spus Katarina Barley, vicepreşedinta Parlamentului European.

„Avem nevoie, mai ales acum, în pandemie, ca cetăţenii să aibă acces la informaţie independentă. Criza este o provocare sub toate aspectele, inclusiv pentru media. Presa joacă un rol esenţial în oferirea de informaţii corecte şi combaterea dezinformării despre pandemie. Uniunea Europeană este implicată activ în apărarea independenţei şi siguranţei jurnaliştilor, componentă fundamentală a funcţionării democratice a instituţiilor. Este foarte îngrijorător că pandemia este folosită de anumite guverne ca scuză pentru reprimarea libertăţii presei şi a exprimării”, a adăugat ea.

Mai multe articole...

Cele mai noi articole

Andrei Bogdan Zidaru, directorul Spitalului de urgență Floreasca: mason, specialist în...

Andrei Bogdan Zidaru a fost numit, la finele anului trecut, în funcția de manager al Spitalului de Urgență Floreasca București la solicitarea ministrului Alexandru...
Scrisoare deschisa catre Iulian Dumitrescu „Sa-mi dai înapoi cele 17 terenuri furate”

Scrisoare deschisă către Iulian Dumitrescu: „Să-mi dai înapoi cele 17 terenuri furate”

Baronul PNL de Prahova, Iulian Dumitrescu, aflat sub control judiciar pentru o mită de 3,2 milioane de euro, a primit ieri o scrisoare deschisă...