Redevență record de aproape patru tone de grâu la hectar la ADS și dosar la DNA. Bilanț pe luna martie

Redevență record la Agenția Domeniilor Statului la licitațiile organizate în martie. Astfel, în cazul unui teren de circa 60 ha din județul Mehedinți, s-a ajuns la aproape 4 tone de grâu la hectar pe an. În același timp, în cazul licitației de la Băneasa-Giurgiu, care s-a lăsat cu arestarea unui director din Agenție, s-a atins un nivel de 3.075 kg/ha/an.

„Niciodată în istoria acestei instituții nu s-au desfășurat licitații ce s-au încheiat cu asemenea arende, intenția ADS fiind să utilizeze tot terenul pe care Statul Român îl deține prin administrarea Agenției Domeniilor Statului”, a anunțat Agenția pe Facebook.

În martie, ADS a finalizat sesiunea de arendă prin licitație pentru un număr de 15 exploatații. Cele mai mari redevențe au fost stabilite în următoarele cazuri: Agroindustriala Robachus SA Rogova din Mehedinți – 3.985 kilograme de grâu/ha/an pentru o suprafață de 60,85 ha de teren agricol, urmată de UM 02042- 3.075 kg/ha, pentru 650 ha de teren agricol și 21,63 ha teren neagricol, cu mențiunea că în acest caz a intrat și DNA pe fir.

De asemenea, la Agroindustriala Fundeni – Călărași, redevența a fost stabilită la 2.547 kg grâu/ha/an pentru cele 203 hectare teren agricol, respectiv 1.255 kg pentru 157 ha de teren neagricol.

În top mai intră Ovis Palas, Constanța, cu o suprafață arendată de 19,6 ha teren arabil și pentru care s-a fixat o redevență de 1.062 kg grâu/ha, respectiv 403 kg grâu/ha pentru cele 3 ha de pășune. Urmează apoi Agrofruct Prunișor – Mehedinți, pentru cele 119 ha teren agricol și 15,95 ha teren neagricol, fiind stabilită o redevență de 890 kg/grâu/an.

Lista completa a licitațiilor o puteți găsi aici.

Topul redevențelor

Până acum, cea mai mare redevența era plătită de Jenaru Ionuț – Cătălin PFA din Tulcea – 3141 kg grâu/ha pentru o suprafață de circa 156 ha de teren, din care 86,3 ha de teren agricol.

În top se mai afla Agroindustriala Râmnicelu, cu o cantitate de 2.438 de kilograme de grâu/ha/an pentru cele 1.344 ha de teren agricol concesionate de la Gropeni Stăncuța – Brăila.

La mică distanță era și Gigi Becali care a concesionat 850 ha în Tulcea, din care 755 ha în localități precum Tulcea, Nufăru, Mahmudia și Murighiol, contra unei redevențe de 2.433 de kilograme de grâu la hectar pe an.  

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Stop joc. PSD și PNL au decis: Braț la braț, la...

Jocurile politice între PSD și PNL privind cele patru rânduri de alegeri de anul viitor au intrat în linie dreaptă și deja cele două...

Directorul Florin Nicolae, pas cu pas, mușamalizează aranjamentul mafiot regizat de...

Directorul general al Agenției Domeniilor Statului (ADS), Florin Nicolae, face eforturi disperate să mușamalizeze aranjamentul mafiot „țesut” de fostul director George Sava, prin care...