Reducerea numărului de parlamentari, readusă în discuţie

Publicat: 28 apr. 2025, 06:43, de Ionut Jifcu, în POLITICĂ , ? cititori
Reducerea numărului de parlamentari, readusă în discuţie
sursa: Inquam Photos / Octav Ganea

Preşedintele interimar Ilie Bolojan readuce în atenţia publică ideea reducerii numărului de parlamentari, ca măsură de reducere a cheltuielilor bugetare.

Ilie Bolojan: Cred că reducerea numărului de parlamentari este corectă și cinstită

Bolojan susține că un număr de aproximativ 300 de parlamentari ar fi rezonabil, în conformitate cu rezultatele referendumului organizat în 2009 de Traian Băsescu, când românii au votat masiv pentru această schimbare.

Într-un interviu acordat Prima TV, Bolojan a explicat că, în timpul consultărilor de la Palatul Cotroceni cu liderii politici, mulți s-au declarat de acord, în privat, cu măsura reducerii numărului de parlamentari și a risipei bugetare. Totuși, odată ieșiți în fața presei, aceștia au susținut poziții contrare, din considerente electorale.

„Reducem cheltuielile, dar prima dată trebuie să începem cu lumea politică. Cred că reducerea numărului de parlamentari este corectă și cinstită din toate punctele de vedere”, a subliniat Ilie Bolojan, potrivit news.ro, adăugând că reprezentarea minorităților naționale trebuie păstrată.

El a remarcat dificultatea de a implementa reforme serioase în perioade electorale, când, afirmă Bolojan, politicienii tind să acționeze exclusiv pentru a câștiga voturi, ignorând măsurile de bun simț.

„În perioade pre-electorale, şi dacă vrei să faci ceva lucru bun, el este întors pe dos, îţi este întors în scop electoral şi, fără să vă dau exemple, că n-ar fi fair-play, când am avut consultări cu oameni politici sau cu partidele, în interior mi-au spus: ”Domnul Bolojan, suntem de acord cu asta, dar nu putem spune acum că e în campanie”. Şi când au ieşit pe uşă, au spus total diferit de ce au spus înăuntru. Eu a trebuit să tac din gură din decenţă. Deci nu poţi face lucruri serioase într-o campanie pentru că, în general, candidaţii se comportă instinctiv electoral şi fac orice pentru voturi, inclusiv să te pună premier de campanie, de carton. Asta este situaţia”, a explicat Ilie Bolojan.

Ideea unui Parlament redus a fost susținută de aproape 90% dintre alegători la referendumul din 2009. Totuși, în ciuda sprijinului popular și a promisiunilor de campanie, voința exprimată la urne nu a fost niciodată pusă în aplicare de către partidele aflate la guvernare, indiferent de culoarea politică.

Bolojan propune acum ca această temă să fie readusă în dezbatere, ca parte a unui plan mai amplu de eficientizare a cheltuielilor publice.