Referendum pentru liberalizarea consumului de canabis în Italia

Publicat: 18 sept. 2021, 21:58, de Eliza Popa, în Internațional , ? cititori
Referendum pentru liberalizarea consumului de canabis în Italia

Susținătorii legalizării consumului de marijuana din Italia au anunțat sâmbătă că au strâns suficiente semnături pentru a declanșa un referendum privind liberalizarea consumului de canabis, pregătind scena pentru un vot la nivel național pe această temă.

Refrendumul ar putea avea loc la începutul anului viitor, potrivit Mediafax.

Propunerea de referendum urmărește legalizarea creșterii cannabisului pentru uz personal și introducerea unor pedepse mai mici pentru alte infracțiuni legate de canabis, astfel încât infractorii nu vor mai risca pedepse cu închisoarea pentru vânzarea unor cantități mici de droguri. Susținătorii au adunat cele 500.000 de semnături necesare în șapte zile, mult mai repede decât de obicei datorită unei legi aprobată în iulie care permite colectarea semnăturilor online. Anterior, era permisă doar semnarea în persoană.

Acesta este un rezultat extraordinar, dar nu este surprinzător„, a declarat comitetul de organizare a referendumului. Semnăturile vor trebui acum verificate oficial, iar organizatorii au cerut oamenilor să-și adauge numele înainte de termenul limită de la sfârșitul lunii septembrie, pentru a evita orice risc de respingere a referendumului. Principalele partide politice ale Italiei din guvernul de uniune națională al lui Mario Draghi au păreri împărțite în privința canabisului.

Grupurile pro-marijuana au primit un impuls în 2019, când instanța de apel de top din Italia a decis că cultivarea canabisului pentru uz personal este legală, dar verdictul nu a fost încă inclus în noua legislație, lăsând problema neclară.