Reforma companiilor de stat începe cu bisturiul: tăieri de salarii, contracte renegociate și închideri anunțate

Publicat: 16 iul. 2025, 08:27, de Andrei Ceausescu, în POLITICĂ , ? cititori
Reforma companiilor de stat începe cu bisturiul: tăieri de salarii, contracte renegociate și închideri anunțate
sursa: Inquam Photos / George Călin

Vicepremierul Dragoș Anastasiu a declarat, într-o intervenție la Digi24, că al doilea pachet de măsuri guvernamentale se va concentra pe reforma companiilor de stat, inclusiv prin reducerea unor salarii ale conducerii și revizuirea contractelor de management. Oficialul a subliniat că procesul nu se va realiza peste noapte, dar trebuie început cât mai curând.

„Ne uităm pe reforma companiilor de stat și ăsta va fi focusul în următoarele săptămâni. Nu se va face peste noapte, dar va trebui să începem”, a afirmat Anastasiu.

Reforma pornește de la modificarea legislației

Primul pas în acest proces vizează schimbarea Legii 109 privind guvernanța corporativă, pentru a face funcțională Agenția pentru Monitorizarea și Evaluarea Performanțelor Întreprinderilor Publice (AMEPIP). Vicepremierul a precizat că dintre cele aproximativ 1300 de companii de stat, doar 200 sunt cu adevărat relevante din punct de vedere economic, generând 97% din cifra de afaceri a întregului sector.

„Să facem în așa fel încât AMEPIP să se ocupe de cele 200 de companii. Pentru celelalte va trebui să găsim alte soluții”, a spus Anastasiu.

Salarii mari, contracte rigide

Anastasiu a recunoscut că mulți dintre șefii companiilor de stat beneficiază de contracte de management care le oferă protecție juridică în fața unor eventuale reduceri salariale. Cu toate acestea, a precizat că există mecanisme legale care permit renegocierea acestor contracte.

„Există niște chestiuni legate de constituționalitate și trebuie să avem grijă la lege și Constituție. Nu vrem să intrăm în conflicte care ne pot exploda în față peste 2-3 ani”, a explicat vicepremierul, adăugând că renegocierile pot avea loc prin intermediul consiliilor de administrație.

Indicatori de performanță mai exigenți

Reforma vizează nu doar veniturile managerilor, ci și modul în care sunt evaluați. În prezent, mulți indicatori de performanță sunt considerați minimi sau prea ușor de atins. Vicepremierul propune introducerea unor obiective mai ambițioase.

„Vrem să punem indicatori de performanță optimiști, să te pună să alergi puțin”, a declarat Anastasiu.

Transparență și control

Pentru a asigura un control mai riguros al activității companiilor de stat, vicepremierul a anunțat crearea unui grup de lucru format din patru miniștri care au cele mai multe astfel de companii în subordine. Acest grup va analiza situația fiecărei entități și va propune măsuri de eficientizare.

„Vom transparentiza absolut tot. Toată lumea trebuie să vadă ce se întâmplă cu banii de la stat. Nu o să mai trebuiască să caute presa prin stânga și în dreapta”, a precizat Anastasiu.

Închideri acolo unde nu există soluții

În cazul companiilor care înregistrează pierderi constante, vicepremierul nu exclude posibilitatea închiderii acestora, dacă alte variante — cum ar fi profesionalizarea conducerii sau parteneriatele cu sectorul privat — nu dau rezultate.

„Ori profesionalizăm și trecem pe profit, ori facem parteneriate cu mediul privat, ori le închidem. Nu putem da la nesfârșit subvenții”, a concluzionat Dragoș Anastasiu.