Reforma fiscală: nu se modifică TVA, dar vor crește alte taxe

Publicat: 20 mai 2025, 08:03, de Alice Călin, în ECONOMIE , ? cititori
Reforma fiscală: nu se modifică TVA, dar vor crește alte taxe
Sursa foto: freepik.com / Reforma fiscală

După alegerile prezidențiale din 18 mai, discuțiile despre viitorul guvern și despre noile măsuri economice se intensifică. În contextul unui deficit bugetar ridicat și al presiunii venite din partea Comisiei Europene, reforma fiscală devine un subiect inevitabil în perioada următoare, iar autoritățile pregătesc o serie de schimbări importante.

Reforma fiscală va aduce creșteri de taxe

Potrivit unei analize publicate de Economica.net, creșterea taxei pe valoare adăugată, vehiculată anterior alegerilor, nu va mai avea loc. Președintele ales, Nicușor Dan, a declarat că nu va permite modificarea TVA în mandatul său. Totuși, surse politice citate de publicație susțin că alte taxe vor fi majorate pentru a reduce deficitul bugetar, aflat în prezent la 9,3%. Obiectivul este aducerea acestuia la 7%, în acord cu angajamentele față de Comisia Europeană.

Printre măsurile luate în calcul se numără creșterea impozitului pe dividende de la 10% la 16%, majorarea taxelor pe proprietăți, dar și introducerea contribuției la sănătate pentru veniturile din dobânzi bancare.

De asemenea, pensiile și salariile ar putea fi înghețate începând cu 2026, iar investițiile publice vor fi temporar reduse.

Toate aceste măsuri sunt analizate în paralel cu un efort diplomatic pentru evitarea suspendării fondurilor europene în urma evaluării anuale programate de Comisia Europeană pe 4 iunie.

Un echilibru fragil între promisiuni politice și presiuni economice

În timp ce România încearcă să obțină o prelungire a PNRR cu încă un an și jumătate, fondurile europene vor fi reorientate, începând cu 2026, către domenii precum apărarea, locuințele sociale sau proiectele de mediu.

Noul Guvern, care ar putea fi instalat între 2 și 8 iunie, va trebui să gestioneze un context financiar sensibil, cu puțin spațiu de manevră și multe decizii dificile de luat.

Chiar dacă majorarea TVA a fost exclusă, reforma fiscală rămâne, pentru noul președinte, una dintre cele mai sensibile teme ale începutului de mandat.

Pentru ca România să își păstreze accesul la fonduri europene și să evite sancțiunile financiare, autoritățile vor fi nevoite să găsească soluții rapide și eficiente, într-un climat politic marcat de negocieri între partide și așteptări mari din partea populației.