Reformă la pensiile speciale: vârsta de pensionare urcă, privilegiile coboară
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2024/03/pensii-1.jpg)
Ministrul Muncii, Florin Manole, a anunțat miercuri că proiectul de modificare a pensiilor speciale este în fază avansată de lucru. Acesta urmează să fie finalizat în curând, cel mai probabil în cursul lunii august, împreună cu opinia coaliției de guvernare și a Executivului.
Vârsta de pensionare crește la 60 de ani, cu etapizare rapidă
Ministrul Muncii, Florin Manole, a precizat că, după finalizarea documentului, traseul legislativ va deveni secundar în raport cu conținutul și impactul noilor reglementări.
„În acest moment avem un text în lucru. El va fi finalizat, ca şi opinia coaliţiei şi a guvernului, în curând, probabil în cursul lunii august. După aceea, destinaţia şi procedura aleasă pentru acest text e mai puţin importantă”, a declarat ministrul în cadrul emisiunii România Politică de la Prima News.
Una dintre cele mai importante modificări vizează vârsta de pensionare pentru beneficiarii de pensii speciale. Florin Manole a explicat că aceasta va crește, cel mai probabil, până la 60 de ani, iar procesul de etapizare va fi accelerat în comparație cu propunerea anterioară, care a fost contestată la Curtea Constituțională.
Ministrul a menționat că această contestație a fost depusă de foști magistrați, pe care i-a criticat voalat, afirmând că speră să înțeleagă consecințele acțiunilor lor.
„În al doilea rând, va creşte vârsta de pensionare. Este foarte probabil că vârsta să crească la 60 de ani, cu o etapizare mai rapidă decât în propunerea anterioară, contestată neinspirat la Curtea Constituţională de nişte foşti magistraţi care sper să-şi înţeleagă rezultatele propriilor acţiuni”, a declarat Manole.
Plafonul pensiilor speciale scade la 65% din venitul brut
Un alt punct esențial al proiectului este reducerea plafonului pensiilor speciale. Ministrul Muncii a afirmat că se așteaptă la un acord privind scăderea ratei maxime de înlocuire de la 80% la 65% din venitul brut, o modificare importantă ce ar reduce considerabil cuantumul acestor pensii.
„Cu prudenţă spun că sunt foarte optimist că o să ajungem la un acord referitor la rata de înlocuire, la scăderea acestei rate, adică la scăderea maximului de cuantum pe care îl poţi primi, de la 80% la 65% din venitul brut. O scădere de 15%, de la 80% la 65%”, a explicat ministrul.
Legea nu va avea efect retroactiv
În ceea ce privește aplicabilitatea legii, Manole a subliniat că principiul neretroactivității va rămâne în vigoare. Așadar, modificările propuse nu vor afecta pensiile deja aflate în plată, ci doar pe cele viitoare.
În final, ministrul a adăugat că procesul de elaborare a legii este în desfășurare și implică discuții între ministere. Ulterior, se vor organiza consultări publice și întâlniri cu toate părțile relevante. El a subliniat că este precaut în declarații, tocmai pentru că decizia nu este definitivă și pentru a evita escaladarea unor tensiuni inutile.
„Suntem în momentul în care ministerele discută, căutăm soluţii, după aceea vom face şi consultare publică şi consultare cu părţile necesare a fi consultate”, a precizat Florin Manole.