Reforma Romsilva, în dezbatere publică: Ministrul Mediului a discutat cu Nicușor Dan despre reorganizare

Publicat: 24 iul. 2025, 07:30, de Ionut Jifcu, în ACTUALITATE , ? cititori
Reforma Romsilva, în dezbatere publică: Ministrul Mediului a discutat cu Nicușor Dan despre reorganizare
sursa foto: Facebook/Diana Buzoianu

Ministrul Mediului, Diana Buzoianu, a discutat cu Nicușor Dan despre reforma Romsilva, anunțând că Hotărârea de Guvern privind reorganizarea regiei va fi supusă dezbaterii publice și va viza reducerea birocrației și eficientizarea activității.

Discuție cu Nicușor Dan despre reforma Romsilva

Ministrul Mediului, Diana Buzoianu, a anunțat miercuri seară că a avut o discuție cu președintele Nicușor Dan pe tema reorganizării Romsilva, o reformă pe care o consideră urgentă și necesară.

„Am vorbit azi cu Preşedintele Nicuşor Dan despre reorganizarea şi reforma Romsilva. O reformă pe care o susţinem ferm. O reformă pe care milioane de români o aşteaptă de ani de zile”, a transmis ministrul pe Facebook.

Potrivit ministrului, joi va fi lansată în dezbatere publică Hotărârea de Guvern care va sta la baza reformei. Documentul vizează, printre altele, reducerea numărului de direcții silvice, pentru a eficientiza activitatea regiei.

Diana Buzoianu a subliniat că își dorește o schimbare de logică în funcționarea instituției. „Vreau să luăm oameni din locuri unde împing hârtii dintr-o zonă în alta și să-i ducem pe teren, acolo unde este nevoie de ei”, a declarat ea, criticând modul în care este împărțită resursa umană în prezent.

Hotelul cu 41 de camere, 41 de direcții, 99 de directori

Ministrul a mai arătat că Romsilva deține un hotel de patru stele în Capitală, cu exact 41 de camere, câte direcții silvice are în prezent. „Romsilva are 41 de direcții, 99 de directori. Pentru anul 2024, pentru acești 99 de oameni, au fost alocați 12 milioane de lei pentru venituri și 10 milioane de lei pentru sporuri. În același an, Romsilva iese pe pierderi”, a declarat Diana Buzoianu, întrebând retoric dacă acest mod de funcționare este eficient.

Ministrul a încheiat subliniind că își dorește „o Romsilva care să se ocupe de administrarea pădurilor, nu de un hotel”.

Dezvăluiri

Ziarul PUTEREA a dezvăluit că Regia Națională a Pădurilor – Romsilva, una dintre cele mai importante instituții din subordinea statului, este vizată de o campanie agresivă de reorganizare care, potrivit surselor, ar ascunde intenții de destructurare și vânzare a patrimoniului acesteia. Noul ministru al Mediului, Diana Buzoianu (USR), instalată recent în funcție, a lansat public ideea unei reforme profunde, invocând necesitatea reducerii numărului de direcții silvice și redistribuirea personalului în teren. Însă în spatele acestor declarații se ridică suspiciuni privind interese economice și politice majore.

Conform informațiilor obținute de PUTEREA, Romsilva se află de ani de zile într-o stare de administrare provizorie, prelungită artificial prin consilii de administrație numite pe mandate scurte, tocmai pentru a permite partidelor de guvernământ – în special PNL, PSD și UDMR – să controleze resursele regiei. De altfel, regia administrează peste 3,1 milioane de hectare de fond forestier, are păstrăvării, herghelii, cabane în zone turistice, fonduri de vânătoare și parcuri naționale, ceea ce o face extrem de atractivă pentru rețelele de interese.

Ministrul Buzoianu a afirmat recent că Romsilva deține un hotel cu 41 de camere în centrul Capitalei, însă jurnaliștii PUTEREA au verificat că este vorba, de fapt, despre un centru de instruire, folosit pentru cazarea personalului silvic, și care nu este inclus în circuitul turistic. Mai grav este că această ofensivă împotriva regiei continuă o linie începută în mandatul fostului ministru al Mediului, Barna Tánczos (UDMR), care printr-o serie de ordine ministeriale a blocat exploatările forestiere timp de un an, lovind grav industria lemnului și pe cea a construcțiilor.

În acest context, surse din sistem vorbesc despre intenția de a ceda managementul Romsilva către compania austriacă HS Group, fostă Holzindustrie Schweighofer, pentru o perioadă de cel puțin 20 de ani. În paralel, fondurile de vânătoare și hergheliile ar urma să fie direcționate către afaceriști din Ungaria, iar ONG-urile apropiate de USR și UDMR ar putea prelua parcurile naționale și cabanele regiei. Ziarul PUTEREA a tras un semnal de alarmă privind această strategie de „privatizare pe bucăți”, susținută politic și justificată public printr-un discurs de reformă.