Reformarea ministerelor, doar pe hârtie. Multe vorbe, puține fapte

Publicat: 20 nov. 2023, 15:30, de Florentin Lucaniuc, în POLITICĂ , ? cititori
Reformarea ministerelor, doar pe hârtie. Multe vorbe, puține fapte

Anunțată cu surle și trâmbițe de acum două luni, marea reformare a ministerelor bate pasul pe loc. Niciun secretar de stat nu a fost dat afară, până acum.

La 26 septembrie, premierul Marcel Ciolacu mergea în Parlament, unde avea discursul referitor la proiectul privind măsurile fiscal-bugetare, prin care voia reducerea cheltuielilor din zona bugetară, dar și impunerea de noi taxe. Printre măsurile asumate era și cea legată de reducerea numărului de secretari de stat, care ar trebui implementată până la 31 decembrie.

Însă partea practică a deciziei politice pare să dea bătăi de cap Coaliției. Uneori chiar s-a mers pe contrasens față de direcția reformei. De exemplu, pe 28 septembrie, la Ministerul Agriculturii a fost numită în funcție (secretar de stat) Violeta Mușat.

Nici la Ministerul Energiei lucrurile nu au stat mult prea bine. Deși pe 5 octombrie a fost eliberat din funcția de secretar de stat Constantin Ștefan, tot atunci a fost numit și Marius Antonie Negru. Schimbări au mai fost și pe la Administrația Fondului pentru Mediu, dar de fiecare dată persoanele scoase din funcție au fost înlocuite de altele, fără vreo reducere a numărului de șefi. Ultima plecare de secretar de stat a avut loc la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, de unde a plecat Doina Iacoban din funcția de subsecretar de stat, joi, fără a fi făcutǎ o altă numire până acum. Conform organigramei, la MIPE sunt opt funcții de secretar de stat și două de subsecretar de stat, acum fiind ocupate doar șase de secretar de stat și una de subsecretar de stat.

Conform unei consultări asupra hotărârilor privind organizarea și funcționarea ministerelor, de la angajarea răspunderii, niciun minister nu a modificat actul administrativ de funcționare pentru a ține cont de măsurile fiscal-bugetare.

Salariile de nababi ale șefilor din instituțiile publice

În ședința de Guvern de joi, Executivul a hotărât că instituțiile nu mai pot mări după bunul plac salariile, prin acte administrative, acest lucru fiind posibil doar prin legi sau ordonanțe. Decizia vine după ce, atât la nivel central, cât și în plan local, unii șefi de instituții au mărit lefurile. Iar acest lucru s-a întâmplat și la Ministerul Finanțelor, unde atât cei din instituție, cât și din alte entități, cum e cazul ANAF sau al Autorității Vamale, au primit o creștere de circa 20% printr-un ordin de ministru semnat zilele trecute, potrivit informațiilor „Adevărul”. Iar demersul de la Finanțe a avut ecouri și în alte ministere, unde angajații ar fi vrut și ei salarii mărite. Însă, acum, Guvernul taie din fașă orice altă pretenție.

În plan local, sunt cazuri precum edilul din Crevedia, Florin Petre, care a girat creșterea lefei sale și a salariilor angajaților primăriei. Petre ar urma să încaseze un salariu cu circa 60% mai mare, dat fiind că mărirea pe brut e de la 10.500 de lei la 16.500 de lei.