Reguli de carantină pentru copii la revenirea în țară. În ce situații se impune izolarea

Când trebuie să stea copiii în carantină la revenirea din străinătate? Este o întrebare pe care părinții o ridică atunci când plănuiesc o vacanță.

Cel mai indicat este să consultăm hotărârile Comitetului Național pentru Situații de Urgență pentru a vedea în ce zonă se află țara în care intenționăm să călătorim.

În funcție de zona de risc în care un stat se situează (verde, galbenă sau roșie) putem identifica și regulile care se aplică în fiecare caz la întoarcerea în România.

Zona galbenă

Cei care vin din state aflate în zona galbenă stau în carantină dacă nu sunt vaccinați sau nu prezintă un test COVID negativ. Scapă de carantină cei care dovedesc că au trecut prin boală.

Zona roșie

Românii care se întorc dintr-o zonă roșie sunt exceptați de carantină doar dacă prezintă dovada vaccinării.

Carantina pentru copii

În ceea ce-i privește pe copii, cei cu vârste sub 3 ani sunt scutiți de carantină, indiferent de țara de unde se întorc.

Copiii cu vârste cuprinse între 3 și 16 ani veniți dintr-o zonă galbenă sau roșie sunt exceptați de la carantină doar dacă prezintă un test PCR negativ și au părinții vaccinați.

Comitetul Național pentru Situații de Urgență prevede ca acestă testare a minorilor să fie făcută înainte de intrarea în țară. Pot exista, însă, și excepții. Mai exact, părinții trebuie să ceară o derogare pentru o zi sau câteva ore dacă din anumite motive nu au putut testa copilul până la întoarcerea în țară.

Există și cazuri în care minorul nu poate fi testat din diferite motive. Atunci, acesta trebuie să stea în carantină 14 zile – după 8 zile se poate efectua un test, iar dacă rezultatul este pozitiv, cel mic poate ieși din carantină în a 10-a zi.

Dacă părinții sunt vaccinați nu trebuie să stea și ei în carantină. Dar în cazul în care o altă persoană nevaccinată anti-COVID va avea grijă de minor, și aceasta va trebui să se izoleze alături de el.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Ultimele articole