Reguli noi pentru tractoriștii care circulă pe drumurile publice: Kitul obligatoriu

Publicat: 13 apr. 2024, 19:03, de Viorela Pitulice, în ACTUALITATE , ? cititori
Reguli noi pentru tractoriștii care circulă pe drumurile publice: Kitul obligatoriu

Tractoriștii care conduc utilaje agricole și silvice care circulă pe drumuri publice sunt obligați să aibă în dotare un kit omologat care să includă trusă medicală de prim-ajutor, două triunghiuri reflectorizante şi un stingător de incendiu. Ei vor fi astfel pregătiți să intervină, în caz de incidente.

Joi, a fost publicată în MO noua lege cu privire la circulația pe drumurile publice, care vizează inclusiv tractoriștii. Este vorba de Legea nr.82/2024 care modifică articolul 8 din Ordonanța de Urgență a Guvernului (OUG) 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, publicată în Monitorul Oficial nr. 333.

Actul normativ menționează explicit că și conducătorii de tractoare agricole sunt obligați să dețină în utilaje trusă medicală de prim-ajutor, două triunghiuri reflectorizante şi un stingător de incendiu, omologate.

”Pentru a fi conduse pe drumurile publice, autovehiculele, cu excepţia celor din categoriile AM, A1, A2 şi A, tractoarele agricole sau forestiere şi tramvaiele trebuie să fie dotate cu trusă medicală de prim-ajutor, două triunghiuri reflectorizante şi un stingător de incendiu, omologate”, se arată în legea care a fost publicată în Monitor.

Nerespectarea acestei obligații se lasă cu amendă de până la 825 de lei.

De la regulă sunt exceptați, însă, conducătorii de motociclete și mopede. Astfel, pentru a fi conduse pe drumurile publice, autovehiculele, cu excepţia celor din categoriile AM, A1, A2 şi A trebuie să fie dotate cu trusă medicală de prim-ajutor, două triunghiuri reflectorizante şi un stingător de incendiu, omologate.

Care sunt excepțiile

Excepții de la regulă fac următoarele categorii:

  • Categoria AM: scuter / moped, cu două, trei sau patru roți, a cărui viteză maximă prin construcție este mai mare de 25 km/h, dar nu depășește 45 km/h.
  • Categoria A: motociclete cu sau fără ataș și tricicluri cu motor cu putere de peste 15 kW.
  • Categoria A1: motociclete cu capacitatea cilindrică maximă de 125cmc, cu puterea maximă de 11 kW și cu un raport putere/greutate de cel mult 0,1 kW/kg.
  • Categoria A2: motociclete cu puterea maximă de 35 kW, cu un raport putere/greutate ce nu depășește 0,2 kW/kg și care nu sunt derivate dintr-un vehicul având mai mult de dublul puterii sale.

Conducătorii tractoarelor trebuie să se asigure că în cabină au la îndemână kitul de urgență în caz de accidente. Astfel, acesta trebuie să inclusă o trusă medicală de prim-ajutor, două triunghiuri reflectorizante şi un stingător de incendiu, omologate.

Prețul complet al unei astfel de dotări (cu o vestă reflectorizantă și un set de siguranțe cu bec, este de 150-160 de lei), stingătorul fiind unul mic, de numai un litru.