Reguli pentru preoți, în perioada Sărbătorilor: Vor intra în case doar la cererea „insistentă” a enoriașilor

Publicat: 22 dec. 2020, 10:00, de Mihaela Ionescu, în ACTUALITATE , ? cititori
Reguli pentru preoți, în perioada Sărbătorilor: Vor intra în case doar la cererea „insistentă” a enoriașilor

Instituția Prefectului Municipiul București a organizat, luni, o ședință la care au participat reprezentanți ai Arhiepiscopiei Bucureștilor, Arhiepiscopiei Romano-Catolică București și ai Episcopiei București, în care au fost discutate măsurile pe care trebuie să le respecte preoții în perioada Sărbătorilor, în special cu ocazia unor vizite pastorale.

„Oportunitatea ședinței s-a fundamentat pe contextul generat de dinamica evoluției situației epidemiologice de la nivelul municipiului București, raportat la tradițiile prilejuite de apropierea Crăciunului, a Anului Nou și prăznuirea Sfântului Ioan Botezătorul. În cadrul întâlnirii, având în vedere dimensiunea eparhiei, Arhiepiscopia Bucureștilor  a prezentat o serie de măsuri igienico-sanitare suplimentare cu privire la vizitele pastorale”, se arată într-un comunicat de presă.

Astfel, clericii sunt îndemnați să intensifice pastorația individuală răspunzând  solicitărilor enoriașilor prin oficierea unor sfeștanii la domiciliu, citirea unor rugăciuni de sănătate, vizitarea bolnavilor.

S-a menționat că niciun cleric nu poate fi constrâns să efectueze vizite pastorale în această perioadă.

Dacă un cleric consideră că organizarea de vizite pastorale ar reprezenta un pericol pentru el sau pentru credincioși, poate alege alte metode pastorale.

În exteriorul locașului de cult, credincioșii se pot întâlni cu preoții bisericii care le pot oferi un dar pastoral.

De asemenea, preoții au primit mai multe recomandări pentru perioada Sărbătorilor.

Reguli noi pentru clerici

„Clericii care doresc să organizeze vizite pastorale cu prilejul Praznicelor Nașterii Domnului sau al Botezului Mântuitorului Iisus Hristos, trebuie să țină cont de următoarele recomandări:

-se va alege o singură perioadă: ori înainte de Nașterea Domnului, ori de Bobotează. Nu se va merge de -două ori cu vizitele pastorale în aceeași parohie.

-opțiunea va fi transmisă  protopopului și va cuprinde în mod obligatoriu perioada aleasă.

-întrucât aceste vizite  sunt un prilej unic de pastorație, se interzice delegarea vizitelor pastorale. Ele vor fi  făcute  doar de preotul de parohie/sector pastoral.

-în desfășurarea acestor vizite se vor respecta toate normele  sanitare  impuse de autorități: clericii și cântăreții  vor purta mască sanitară și mănuși și se va respecta  distanța de 1,5 m.

-nu se va intra în casele enoriașilor, decât la cererea insistentă a acestora.

Rugăciunea de la cumpăna dintre ani  se va oficia în intervalul orar 18.00-21.00.

Reprezentantul Bisericii Catolice a menționat că,  Sfânta Liturghie solemnă  din Noaptea de Crăciun, se va oficia la ora 20.00.