Relațiile dintre Taiwan și China ajung într-un moment „întunecat”

Publicația portugheză Diario de Noticias notează că relațiile dintre Taiwan și China ajung într-un moment întunecat”. În contextul în care o delegație de senatori francezi vizitează Taiwanul, iar China descrie vizita drept „dăunătoare intereselor Beijingului, relațiilor chino-franceze și imaginii Franței”.

O delegație de senatori francezi se întâlnește cu președintele Taiwanului, Tsai Ing-wen, în ceea ce este încă o buturugă pe focul dintre China continentală și regimul democratic instalat pe insula Formosa. Tensiunile sunt cele mai grave din ultimele patru decenii, așa cum a declarat ministrul apărării în Parlamentul de la Taipei, după ce Beijingul a trimis un număr record de avioane militare în zona de apărare aeriană a Taiwanului”. „Tot în Taiwan se află și fostul prim-ministru australian Tony Abbott. El este invitatul special al Forumului Yushan, o manifestare care încearcă să obțină sprijin internațional pentru a scoate insula din izolare. Aceste prezențe internaționale coincid cu tensiunea militară dintre Taiwan și China în cel mai grav moment din ultimele patru decenii”, mai arată Diario de Noticias.

Situație încordată, la cel mai înalt nivel

Tensiunea este la cel mai ridicat nivel din ultimii 40 de ani între cele două ţări după ce zeci de avioane de luptă aparţinând Chinei au pătruns în spaţiul aerian al Taiwanului, după cum scrie și publicația turcă Yeni Șafak, care amintește aspectul global al crizei. „SUA, care acordă sprijin diplomatic şi militar Taiwanului în faţa Chinei, au criticat demersurile Beijingului. Iar China acuză Statele Unite că prin vânzarea de armament Taiwanului şi trimitând nave de război în strâmtoarea Taiwan contribuie la escaladarea tensiunii în regiune”, arată Yeni Șafak.

1 COMENTARIU

  1. O unitate de operațiuni speciale și un contingent de marinari americani au pregătit soldații taiwanezi pentru o posibilă invazie a Chinei în exerciții secrete, a dezvăluit Wall Street Journal într-un raport care a fost confirmat vineri de Pentagon. SUA trebuie să retragă trupele din Taiwan, a declarat astăzi Ministerul chinez de Externe, îndemnând Washingtonul să respecte acordurile sale cu Beijingul.
    „SUA și-a luat angajamentul clar față de China. În apelul său telefonic cu președintele Xi Jinping, președintele Biden a subliniat că nu are nicio intenție de a schimba principiul „O singură China”, a declarat purtătorul de cuvânt Zhao reporterilor .
    Un total de 150 de avioane de luptă chineze au pătruns în zona de apărare antiaeriană din Taiwan săptămâna trecută. Pe 1 octombrie au fost 59 de avioane, inclusiv bombardiere nucleare. Un nou record zilnic. Taiwanul a amestecat avioane de luptă pentru a intercepta intrușii și a-i forța să se întoarcă. https://www.youtube.com/watch?v=jzqlDcRDyTk&t=2s

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Wizz Air introduce trei curse noi din Cluj Napoca

Care este numărul de telefon al Wizz Air pentru România fără...

Călătorii care au întrebări sau nelămuri legate de rezervările de bilete de avion de la Wiz Air întâmpină, de regulă, dificultăți în a contacta...

Viață de nabab. 9.200 de euro, remunerația lunară a sindicalistului Anton...

Unul dintre cei mai vocali lideri de sindicat din învățământ, Anton Hadăr, abonat la emisiunile TV unde își dă cu părerea despre totul și...