Renault învață de la chinezi cum să facă mașini mai repede și mai ieftin

Publicat: 14 iul. 2025, 17:43, de Anamaria Ionel, în TEHNOLOGIE , ? cititori
Renault învață de la chinezi cum să facă mașini mai repede și mai ieftin
sursa foto: renault.ro

Într-o întoarcere spectaculoasă de roluri, producătorul francez de automobile Renault împrumută acum lecții de viteză, eficiență și inovație de la rivalii chinezi. Cu peste 20 de modele noi în pregătire, grupul mizează pe dezvoltare accelerată, AI și digital twin pentru a-și păstra locul în cursa globală a mașinilor electrice.

Grupul francez și alți constructori auto tradiționali de la Volkswagen, Nissan, până la Stellantis demontează vehicule fabricate de BYD și alți producători chinezi, angajează ingineri chinezi și învață de la partenerii lor de joint-venture din China, pentru a putea face faţă valului de produse noi venite din Asia – produse mai ieftine, dar echipate cu software mai avansat, scrie Financial Times, citat de economedia.ro.

Cu ce vine Renault diferit?

Ceea ce diferenţiază Renault este capacitatea sa de a valorifica dimensiunea mai redusă, pentru a reacţiona mai agil la schimbările de pe piaţă, reuşind să lanseze constant noi vehicule electrice într-un timp înjumătăţit faţă de cât dura anterior dezvoltarea unui model. În timp ce şi alţi producători auto nechinezi au anunţat ambiţii similare, Renault este printre primii care chiar implementează această viteză de execuţie.

„Avem o șansă la Renault să fim mici ca volum, foarte concentrați pe piețele noastre… și mai rapizi decât marii Volkswagen sau Stellantis”, spune Cédric Combemorel, directorul adjunct de tehnologie al companiei.

Un nou Twingo complet electric va fi lansat anul viitor

Renault va lansa un nou Twingo complet electric anul viitor, după doi ani de dezvoltare, comparativ cu cei patru ani necesari anterior. După Twingo, urmează mai mult de 20 de proiecte, inclusiv noul minicar Dacia, pe care intenționează să îl lanseze în 2027.

Minicarul Dacia a fost dezvoltat în doar 16 luni, fiind un record pentru mărcile occidentale și chiar mai rapid decât timpul mediu de dezvoltare în China, de 18 până la 20 de luni. Ambele vehicule vor fi produse în fabrica din Slovenia.

Strategia a fost dezvoltată de Luca de Meo, care urmează să preia conducerea grupului de lux Kering, dar directorii spun că Renault va continua să găsească modalități de a pune în aplicare planurile sale chiar și după plecarea acestuia.

Producătorii auto chinezi pot aduce mașini noi pe piață de două ori mai repede şi mai ieftin

În ciuda optimismului Renault în ceea ce privește punerea în aplicare a strategiei sale, directorii rivalilor se întreabă dacă grupul francez și alți constructori auto tradiționali care îi urmează exemplul pot produce un flux continuu de vehicule noi care să egaleze chinezii în ceea ce privește viteza și costurile.

Potrivit lui Alexandre Marian, partener la AlixPartners, producătorii auto chinezi nu doar că pot aduce mașini noi pe piață de două ori mai repede, dar o pot face și cu până la 50% mai puțină investiție, folosind piese cu 30% mai ieftine decât rivalii lor occidentali.

Termene mai stricte, luarea deciziilor mai rapidă, dezvoltarea de software și producerea componentelor în interiorul companiei sunt printre factorii care fac acest lucru posibil.

„Chinezii au învățat de mult timp de la europeni, iar acum întoarcem această situație”

Combemorel a spus că ciclul mai rapid de dezvoltare necesită, de asemenea, mai puține și mai simple componente. De exemplu, incluzând numărul de culori disponibile pentru vehicule, Renault obișnuia să ofere până la 220 de opțiuni pentru consumatori, comparativ cu doar 15 pentru unele mărci chineze.

„Sincer, chinezii au învățat de mult timp de la europeni, iar acum întoarcem această situație pentru a învăța noi ceva de la ei”, spune Guido Haak, directorul de programe al Renault.

O provocare mai mare pentru Renault este „schimbarea culturii” la nivel intern și în rândul furnizorilor săi, care vor trebui să demonstreze că componentele lor nu sunt doar esențiale, ci pot fi dezvoltate și mai rapid.

Pentru a accelera tranziția, Renault a investit 26 de milioane de euro pentru a construi un centru de simulare la periferia Parisului, care găzduiește o capsulă din fibră de carbon de 8 tone pentru a testa prototipuri ale viitoarelor vehicule pe drumuri virtuale, economisind astfel timp și costuri.

Pentru fiecare model nou, este creat un așa-numit „geamăn digital” astfel încât designerii și inginerii din întreaga lume să poată lucra împreună la dezvoltarea vehiculului în mod virtual, iar problemele să fie remediate înainte ca un prototip fizic să fie creat.

Renault utilizează, de asemenea, inteligența artificială pentru a monitoriza orice riscuri care ar putea provoca perturbări în lanțurile sale de aprovizionare, lucru despre care compania susține că a contribuit și la reducerea timpilor de livrare ai vehiculelor cu 60%.

Pe măsură ce constructorii auto occidentali folosesc aceleași metode pentru a construi vehicule precum chinezii, unii analiști avertizează asupra riscului ca produsele finale să înceapă să semene între ele.

Haak a subliniat că Renault poate totuși să își diferențieze mașinile prin designul exterior, precum și prin experiența din interiorul vehiculului.