Renunță Lituania la purtarea măștii în aer liber? Explicațiile experților din această țară

Publicat: 20 feb. 2021, 00:03, de Eliza Popa, în LIFESTYLE , ? cititori
Renunță Lituania la purtarea măștii în aer liber? Explicațiile experților din această țară

În Lituania, obligativitatea purtării măştii de protecţie pe stradă ar putea fi revizuită mai devreme decât este prevăzut în planurile aprobate deja la nivel oficial.

Anunțul a fost făcut de premierul acestei țări, Ingrida Šimonyt. Potrivit premierului, citat de portalul de știri Delfi, în această chestiune autoritățile din Lituania vor asculta vocea experților.

Ce spun expeții din Lituania cu privire la purtarea măștii în aer liber? Rimas Jankūnas, lector la Universitatea de Ştiințe Medicale din Lituania, doctor în științe biomedicale, a propus ca purtarea măştii de protecţie pe stradă să nu mai fie obligatorie, însă a subliniat că este important ca oamenii să păstreze distanța fizică.

Jankūnas a precizat că poziția sa se bazează pe multe articole științifice. „Riscul de infecție apare ca urmare a unui contact prelungit. Dacă doar trecem pe lângă o persoană pe stradă, chiar și fără a păstra distanța, atunci, într-o astfel de situaţie, nu există niciun risc”, a explicat expertul. Rimas Jankūnas a subliniat că oamenii respectă regulile acolo unde este necesar şi a atras atenţia că „o măsură atât de strictă, de a purta masca pe stradă, există doar în Lituania” (n.r. – expertul a omis, în acest caz, România…)

Principala amenințare este contactul direct prelungit 

Peste tot în regiunea noastră este diferit. Chiar și în Polonia totul este mai simplu”, a mai declarat expertul. În Letonia, de exemplu, purtarea măştii de protecţie este obligatorie în spaţiile interioare dacă în incintă există mai mult de o persoană.

În Polonia, măștile trebuie purtate în toate locurile publice, cu excepţia parcurilor, plajelor şi pădurilor. Lectorul de la Universitatea de Ştiințe Medicale din Lituania a amintit că principala amenințare este contactul direct prelungit. 

Dainius Martuzevičius, profesor la Universitatea de Tehnologie din Kaunas, împărtăşeşte aceeaşi poziţie şi subliniază că obligativitatea purtării măştilor în aer liber a fost impusă în Lituania ca „o măsură de reasigurare”: „Amintiți-vă cum a fost introdusă această măsură. Am spus atunci că este o măsură prea dură, deoarece riscul de infecție este mai mare în interior. Pe stradă, probabilitatea de a te infecta este mică. Atunci, s-a luat această decizie pentru ca toată lumea să poarte mască astfel încât să nu existe interpretări”, a menţionat profesorul.

Acum, însă, eu sunt de acord cu păstrarea distanţei fizice pe stradă, pentru că acest lucru este mai important decât purtarea măştii. Trebuie să ne punem masca atunci când în jurul nostru se adună mai mulți oameni”.

Interiorul, mai important decât exteriorul

Experții lituanieni spun, la unison, că problema ține de spațiul interior.

Măştile sunt necesare mai mult în interior decât în ​​aer liber. Problema ţine de spaţiul interior, dacă nu este bine ventilat, pentru că trebuie să fie asigurată o aerisire adecvată. De ce nu există pentru mediul de afaceri o cerință care să presupună asigurarea unei ventilaţii bune?

Să fie permisă reluarea activităţii în cazul acelor spaţii care pot asigura o aerisire a încăperilor, care pot rezolva problema fluxului de oameni. Acest lucru va reduce riscul” , este de părere și Rimas Jankūnas, doctor în științe biomedicale.