Reorganizarea la Ministerul Agriculturii intră în linie dreaptă. Lista instituțiilor desființate

Publicat: 21 mai 2024, 09:01, de Viorela Pitulice, în Agricultura , ? cititori
Reorganizarea la Ministerul Agriculturii intră în linie dreaptă. Lista instituțiilor desființate

Anunțată de ceva vreme de guvernanți, reorganizarea la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) intră în linie dreaptă. Astfel, urmează să se desființeze opt instituții de la nivel central și 67 de instituții la nivel teritorial, ceea ce înseamnă o reducere de 218 de posturi de conducere.

Desființarea instituțiilor va avea loc începând cu data de 1 iulie 2024, atribuțiile lor urmând să fie preluate de Ministerul Agriculturii, potrivit unui proiect de act normativ aflat în dezbatere publică. Există și excepții cum ar fi direcțiile agricole, precum și centrele APIA și AFIR care implementează politicile agricole europene.

Lista structurilor din subordinea MADR care vor fi reorganizate prin desființare:

  • Agenția Națională pentru Zootehnie (ANZ) se desființează ca urmare a comasării prin absorbție. Activitatea de inspecție în zootehnie, cea de ameliorare și activitatea de laborator vor fi preluate în cadrul MADR, la fel și activitatea Centrului Național de Formare Profesională în Zootehnie, potrivit Agrointel. Controlul și monitorizarea ce se făceau la nivel județean și regional vor fi preluate de către APIA.
  • Agenția Națională a Zonei Montane (ANZM) se desființează ca urmare a comasării prin absorbție. Activitatea va fi preluată în cadrul MADR.
  • Laboratorul Central pentru Calitatea Semințelor și Materialului Săditor se desființează ca urmare a comasării prin absorbție.Activitatea va fi preluată în cadrul MADR.
  • Institutul de Stat pentru Testarea și Înregistrarea Soiurilor (ISTIS) se desființează ca urmare a comasării prin absorbție. Activitatea se preia în cadrul MADR. Testarea soiurilor va fi preluată de DAJ județene.
  • Inspectoratele Terioriale pentru Calitatea Semințelor și Materialului Săditor se desființează ca urmare a comasării prin absorbție. Activitatea trece la DAJ județene.
  • Oficiile de Studii Pedologice și Agrochimice (OSPA) se desființează. Activitatea va fi preluată de către DAJ județene.
  • Laboratorul Central pentru Controlul Calității și Igienei Vinului se desființează. Activitatea va fi preluată de către Oficiul Național al Viei și Produselor Vitivinicole.
  • Direcția pentru Agricultură a Municipiului București se desființează ca urmare a comasării prin absorbție. Activitatea se preia în cadrul MADR de o direcție nou înființată.
  • Stațiunea de Cercetări Sericicole Băneasa se desființează ca urmare a comasării prin absorbție. Activitatea este preluată de către Banca de Gene de la Buzău.

Reorganizarea MADR afectează structuri importante din subordinea  instituției precum  AFIR –  Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale, ANIF –  Agenția Națională pentru Îmbunătățiri Funciare, ADS –  Agenția Domeniilor Statului, ANPC –  Agenția Națională pentru Pescuit și Acvacultură sau ANF –  Agenția Națională Fitosanitară. Cât privește APIA, este luată în calcul o preluare a unor atribuții de la ANZ.