Reportaj cu CAMERA ASCUNSĂ: Cum se transformă marfa turcească în legume românești BIO

Publicat: 10 iul. 2024, 16:02, de Vlad Stefan Orjan, în Agricultura , ? cititori
Reportaj cu CAMERA ASCUNSĂ: Cum se transformă marfa turcească în legume românești BIO

Un reportaj realizat de România TV dezvăluie metodele prin care legumele importate din Turcia sunt vândute drept produse românești bio în marile lanțuri de hypermarketuri. Folosind o cameră ascunsă, reporterii au descoperit un impostor, cunoscut sub porecla „Pokemon”, care explică în detaliu cum reușește să păcălească atât magazinele, cât și consumatorii.

 

Dezvăluirile unui intermediar

Impostorul, M.B., poreclit „Pokemon”, a recunoscut deschis că ajută comercianții turci să-și vândă marfa, indiferent de calitatea acesteia, apoi o reetichetază ca fiind de proveniență românească. Bărbatul a explicat că a colaborat cu turcii din en-gross-ul de la Afumați pentru a-și vinde toată marfa, inclusiv produsele de calitate inferioară.

Reacția hypermarketurilor

Angajații hypermarketurilor admit că sunt vulnerabili la astfel de escrocherii, deoarece se bazează pe documentele furnizate de intermediari. Într-o discuție filmată cu camera ascunsă, o angajată a unui hypermarket a confirmat că produsele etichetate ca fiind de origine românească sunt considerate astfel doar pe baza avizelor primite.

Reporter: „Produsele pe care scrie ‘țară de origine – România’ sunt românești sigur?”

Angajată hypermarket: „Da, sunt! Conform avizelor pe care le avem… sunt românești!”

Reporter: „Cunosc un derbedeu care ia marfă de la turci și o ‘varsă’ aici. Are contract cu Agro Top din Colibași.”

Angajată hypermarket: „Oricine poate păcăli, dacă e pus pe-așa ceva!”

Reporter: „Dacă vă dau numele firmei, puteți să o verificați?”

Angajată hypermarket: „Nu putem să verificăm!”

Reacția fermierilor români

Reprezentanții fermierilor autohtoni solicită verificări stricte pentru a preveni astfel de înșelătorii. Ștefan Muscă, președintele Sindicatului Fermierilor Patrioți din România, a făcut un apel public pentru controale riguroase, inclusiv teste de pesticide, pentru a asigura autenticitatea și siguranța produselor comercializate.

Ștefan Muscă: „Oameni buni! Atenție mare ce se-ntâmplă cu bișnițarii care cumpără marfă de la turci și greci și o vând în supermarket-uri drept românească! Faceți controale ‘la sânge’, verificați norma de pesticide!”

Implicațiile economice și sociale

„Pokemon” a fost acuzat de multiple înșelătorii, păcălindu-i pe legumicultorii din jurul Capitalei. Într-o discuție cu un comerciant păcălit, acesta a dezvăluit că M.B. a încasat sume mari de bani fără a plăti marfa livrată și a schimbat frecvent firma pentru a evita responsabilitatea.

Reporter: „A păcălit pe toată lumea! Și pe noi! Și a luat câte două-trei sute de milioane, la unii câte cinci sute, la unii un miliard i-a păcălit!”

Reporter către „Pokemon”: „Ai o groază de reclamații! Oameni care așteaptă bani de la tine!”

„Pokemon”: „Firma am băgat-o-n insolvență! Eu livrez ‘la negru’!”

Acest reportaj scoate la iveală o problemă gravă în lanțul de aprovizionare cu legume și fructe din România. Lipsa unor controale stricte și eficiente permite impostorilor să păcălească atât retailerii, cât și consumatorii, afectând astfel economia locală și încrederea în produsele etichetate drept românești. Autoritățile și lanțurile de hypermarketuri trebuie să ia măsuri urgente pentru a preveni astfel de practici și pentru a proteja consumatorii și producătorii locali.