Reprezentantul Ambasadei Mexicului chemat la MAE privind interzicerea accesului unor cetăţeni români

Însărcinatul cu afaceri ad-interim al Ambasadei Statelor Unite Mexicane la Bucureşti a fost invitat în audienţă de către secretarul de stat în MAE pentru Afaceri globale şi strategii diplomatice, Traian Hristea, care a exprimat „ferm” preocuparea deosebită faţă de situaţia turiştilor români returnaţi din această ţară, condiţiile în care aceasta s-a produs şi nerespectarea dreptului lor de a contacta misiunea diplomatică a României de la Ciudad de Mexico.

„Partea română a exprimat ferm preocuparea deosebită faţă de situaţia turiştilor români returnaţi din Statele Unite Mexicane, condiţiile de returnare şi nerespectarea dreptului cetăţenilor români în cauză de a contacta misiunea diplomatică a României de la Ciudad de Mexico”, arată un comunicat MAE.

În acest sens, ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a transmis o scrisoare către omologul său mexican, Marcelo Ebrard Casaubon, exprimând preocuparea deosebită faţă de perpetuarea situaţiei turiştilor români cărora li s-a interzis intrarea pe teritoriul Statelor Unite Mexicane.

Totodată, partea română a solicitat, în regim de urgenţă, asistenţa autorităţilor mexicane competente în vederea remedierii situaţiei, precum şi evitarea pe viitor a oricărui tratament necorespunzător pentru cetăţenii români.

De asemenea, s-a făcut apel la un dialog deschis şi constructiv pe canale diplomatice şi între instituţiile competente dintre cele două state.

Potrivit MAE, în dialogul cu autorităţile mexicane s-a subliniat că, „deşi Statele Unite Mexicane au dreptul suveran de a decide să acorde dreptul de intrare pe propriul teritoriu, se impune ca aceste decizii să nu fie arbitrare, ci luate în baza unor evaluări individuale, de la caz la caz, precum şi să nu genereze situaţii ofensatoare”.

MAE a solicitat părţii mexicane asigurarea unei abordări transparente şi predictibile cu privire la regimul turiştilor străini, pentru a fi evitat riscul ca astfel de cazuri să conducă la o abordare discriminatorie.

Demersuri şi solicitări similare au fost efectuate şi adresate autorităţilor mexicane prin intermediul Ambasadei României la Ciudad de Mexico, precizează sursa citată.

În acest context, Ministerul de Externe reiterează recomandările adresate şi anterior cetăţenilor români ca, înainte de planificarea/efectuarea unor deplasări, să se documenteze atent cu privire la condiţiile de intrare şi şedere, având în vedere demersurile derulate de autorităţile mexicane pentru gestionarea fluxului migraţiei ilegale.

MAE subliniază că Ambasada României la Ciudad de Mexico a manifestat o preocupare constantă pentru actualizarea informaţiilor referitoare la condiţiile de acces în Statele Unite Mexicane, informaţii disponibile atât pe pagina de internet a misiunii diplomatice, cât şi pe pagina de internet a MAE, la secţiunea ‘Sfaturi şi alerte de călătorie”.

Misiunea diplomatică a României în Statele Unite Mexicane a organizat inclusiv sesiuni online de informare a agenţiilor române de turism cu privire la cerinţele impuse de autorităţile mexicane pentru accesul cetăţenilor străini pe teritoriul acestui stat, precizează comunicatul.

Pentru a preveni riscurile aferente unei decizii de nepermitere a intrării în Statele Unite Mexicane, MAE reiterează importanţa organizării riguroase a deplasărilor cetăţenilor români şi retransmite o serie de recomandări necesar a fi respectate:
să utilizeze serviciile unor agenţii de turism autorizate, să deţină şi varianta tipărită a tuturor documentele aferente deplasării – vouchere sau rezervări ferme la unităţi hoteliere, biletele de călătorie dus-întors, extrase de cont, itinerariul călătoriei în Statele Unite Mexicane defalcat pe zile, care pot fi utilizate la controlul de imigrări efectuat de autorităţile locale la intrarea în Mexic.

MAE aminteşte că pe pagina sa de internet se regăsesc informaţii detaliate inclusiv cu privire la procedura interviului realizat în cadrul verificărilor efectuate la frontiera mexicană.

Cetăţenii români aflaţi într-o situaţie deosebită pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Ciudad de Mexico: 00 52 55 5280 0447 şi 00 52 55 5280 1869, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă.

De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă, au la dispoziţie şi telefonul de urgenţă al misiunii diplomatice la Ciudad de Mexico: 00 52 55 38 833 072.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Cine este șeful de serviciu secret care s-a înrolat la AUR

Partidul lui George Simion a început să atragă ca un magnet o serie de rezerviști militari, iar de curând a făcut o achiziție de...

PREMIERĂ: Armata României intră în grevă!

Într-un act fără precedent în istoria Armatei României, Comitetul de Acțiune pentru Desclavagizarea Armatei României a emis o notificare oficială, prin care anunță declanșarea...